Helsingin postikeskuksen työntekijöiden spontaanin ulosmarssin syynä on Itellan päätös siirtää kirjelähetysten videokoodaus Hollannin postille. Posti-ja logistiikka-alan unioni PAUn mukaan mitä todennäköisimmin töitä ollaan kuitenkin siirtämässä kolmenkymmenen henkilötyövuoden verran Filippiineille tai mahdollisesti Intiaan.

Itellan töiden ulkoistaminen ei aiheuta kotimaassa suoranaisia irtisanomisia, mutta vastaava määrä kotimaisia työpaikkoja tulisi katoamaan kuluvan vuoden aikana. Videokoodaus on fyysisesti postikeskusten keveintä työtä ja on laajan työnkierron kautta mahdollistanut monen osittain työrajoitteisen työskentelyn jatkumisen. Kolmenkymmenen työpaikan katoamisen ja välillisesti kolmenkymmenen uuden työttömän luomisen lisäksi voidaan operaatiosta olettaa syntyvän merkittäviä työkyvyttömyyseläkekuluja.

Vastaavan tyyppisissä tehtävissä Filippiineillä ansiotaso on n. 300 euroa kuukaudessa. Tästä päätellen Itellan tavoittelema vuosisäästö on alle miljoona euroa vuodessa. Hankkeen kokonaisvaikutukset ovat kaikella todennäköisyydellä valtio-omistajalle negatiiviset.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.