Talousveden keittokehotus pidetään voimassa keskiviikkoon 15.5.2013 saakka. Keittokehotus koskee Leuvantien ja Konttikankaantien varrella olevia noin 40 taloutta, joissa kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä 5-10 minuuttia. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja eläinten juomavetenä normaalisti. Vettä voi myös käyttää pyykin- ja astioiden pesuun. Muualla Yli-Iin suuralueella ja Oulussa talousvesi on moitteetonta.

Leuvan vesiosuuskunnan verkostosta maanantaina 6.5.2013 otettujen näytteiden tutkimustulokset olivat puhtaat. Vesiosuuskunta on huuhdellut runkolinjoja. Putkiston puhtaus tulee kuitenkin varmistaa talouskohtaisella huuhtelulla. Ohjeistuksen mukaan asukkaiden tulee huuhdella talohaarat juoksuttamalla ensin vettä n. 20 minuuttia esim. seinäpostista maastoon. Muista kiinteistön hanoista riittää muutaman minuutin huuhtelu viemäriin. Jatkossa uusintanäytteitä otetaan kahdesti viikossa.Keittokehotus poistetaan, kun pintavesivuodon syy on selvitetty, korjaustoimenpiteet on tehty ja talousveden laatu on varmistettu näytteenotoin.

Vapunaattona 30.4.2013 otetuissa vesinäytteissä on Leuvan vesiosuuskunnan verkostovedessä todettu Escherichia coli – bakteeria.  Bakteereiden epäillään olevan peräisin pintavedestä, jota on päässyt valumaan verkostoveteen. Escherichia colinesiintyminen juomavedessä on merkki ulosteperäisestä saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia. Vapunpäivänä 1.5.2013, torstaina 2.5.2013 ja perjantaina 3.5.2013 otetuissa uusintanäytteissä ei todettu Escherichia coli-bakteeria, mutta osassa näytteissä todettiin koliformisia bakteereita, jotka osoittavat pintavesisaastumista.

Sellaisista vatsataudeista, jotka voivat liittyä keittokehotusalueen talousveteen, pyydetään ilmoittamaan Oulun seudun ympäristötoimeen leena.tuuri@ouka.fi

Seuraava tiedote asiasta annetaan keskiviikkona 15.5.2013 klo 16 mennessä.
TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET
Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä 5-10 minuuttia.

  • myös mehun laimentamiseen käytettävä vesi on keitettävä
  • mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää
  • kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi
  • jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä
  • vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä
  • talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää
  • siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti.
  • pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.