Urho Kekkosen kansallispuisto juhlii 30-vuotista taivaltaan.  Juhlan yhteydessä on julkaistu ensimmäisen puistonjohtajan Pekka Borgin teos Koilliskaira ja avattu taiteilija Timo Hutun näyttely Koilliskairan luontokeskuksessa. Tapahtumia riittää pitkin juhlavuotta.

Koilliskaira oli suosittua eräretkeilyaluetta jo 1950-luvulla. Kansallispuiston perustamisen myötä alueen arvo nousi edelleen. Urho Kekkosen kansallispuisto on nykyään maamme suosituimpia eräretkeilyalueita. Vuonna 2012 kansallispuiston alueelle tehtiin n. 300 000 käyntiä.

Kansallispuisto ja sen luonto on Saariselän alueen matkailulle merkittävä vetovoimatekijä. Tämä luo paineita palvelurakenteiden ylläpidolle ja laadulle. Toisaalta kansallispuiston kävijöiden jättämät tulot paikallistalouteen ovat merkittävät. Vuonna 2012 ne olivat 22,2 milj. euroa.

– Metsähallitus näkee Urho Kekkosen kansallispuistolla paljon potentiaalia mm. kansainvälisten matkailijoiden määrän lisäämiseksi ja työllisyyden parantamiseksi. On tarpeen saada matkailukeskuksen lähiympäristön reitit ja polut nostettua uudelle tasolle ja samalla yhteydet kansallispuistoon tarkoituksenmukaisiksi, totesi luontopalvelujen apulaisjohtaja Marja-Liisa Hintsanen juhlapuheessaan.

Jatkuva suosio edellyttää ajantasaisia suunnitelmia laajan alueen hoidolle ja käytölle. Tänä keväänä on käynnistynyt voimassa olevan hoito- ja käyttösuunnitelman päivitys. Suunnitelmassa luodaan maankäytön suuntaviivat seuraavien 10 vuoden ajalle.

Koilliskaira-kirja valottaa Urho Kekkosen kansallispuiston 30-vuotista taivalta

Kansallispuiston ensimmäisen puistonjohtajan Pekka Borgin teos alkaa muinaisen Sompion luonnosta, asukkaista ja elinkeinoista ja jatkaa puisto perustamisvaiheista eteenpäin.  Alue oli suosittua retkeilyseutua jo 30 vuotta sitten, mutta uusi kansallispuisto oli myös laajalti koko Lapinmaassa ja metsäteollisuudessa vastustettu luonnonsuojelualue, jota silloisen metsähallinnon sisälläkin katsottiin kyräillen.

Lue lisää Koilliskaira-kirjasta!

Urho Kekkosen kansallispuisto juhlii erilaisilla tapahtumilla loppuvuoden aikana. Luvassa on mm. luontoretkiä ja tapahtumapäiviä kansallispuistoon ja lähialueille.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Itä-Lappi
Inari (www.inari.fi), Sodankylä(www.sodankyla.fi), Savukoski(www.savukoski.fi)
Pinta-ala 2550 km², perustettu 1983
Aluetta hoitaa Metsähallitus.

Tapahtumista saa tietoa Luontoon.fi-verkkopalvelustamme kansallispuiston kotisivulta

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.