Kuvaaja: Kerttu Vali/ Victoria Median kuva-arkisto

Kevät on myöhässä, mikä helpottaa siitepölyallergiasta kärsiviä. Siitepölykausi vaivaa joka viidettä suomalaista huhtikuusta syyskuun alkuun.

–Tänä keväänä koivun siitepölyä on vähemmän kuin viime keväänä, jolloin sitä oli erittäin runsaasti. Oireita tulee kuitenkin joka tapauksessa, sanoo Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Johanna Värmälä.

Siitepölykausi alkaa maalis-huhtikuussa, jolloin leppä ja pähkinäpensas alkavat kukkia. Huhti-toukokuussa siitepölyallergia alkaa vaivata koivuallergisia, joita on noin 15 prosenttia väestöstä. Myös leppä kiusaa lähes joka kuudetta.

–Hyvin usea koivusta kärsivä saa myös oireita lepän siitepölystä, Värmälä kertoo.

Toukokuun lopulla kukintonsa aloittavat heinät ja loppukesästä pujo alkaa kutittaa nenää ja silmiä.

Tavallisesti allergiaoireisiin saa helpotusta allergialääkkeillä, mutta myös säällä on merkitystä. Ulkoilu kannattaa ajoittaa heti sateen jälkeen tai varhain aamulla, jolloin siitepölyä on vähemmän ilmassa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.