Suomalaiset eivät enää halua ottaa suurta lainaa hulppeita hääjuhlia varten.

Muutaman vuoden takainen ökyhääbuumi näyttää hiipuvan. Nordea-pankista kerrotaan, että 20 000 euron häälainoja ei enää haeta entiseen tahtiin.

“Jossain vaiheessa olivat muotia niin sanotut ökyhäät ja isot järjestelyt. Nyt häälainat ovat muutamasta tuhannesta eurosta maksimissaan 15 000 euroon”, sanoo Nordean Helsingin aluejohtaja Jorma Pirinen.

Danske Bankista kerrotaan, että suurimmat myönnetyt häälainat ovat 20 000 euron suuruisia.

Silti kesällä häitään juhlivat kääntyvät yhä usein vanhempiensa lompakon puoleen.

“Tänä keväänä pääkaupunkiseudulla haetuissa häälainoissa vanhemmat ovat olleet lainanhakijoina jopa useammin kuin itse hääpari”, kertoo pankinjohtaja Risto Pehkonen Helsingin OP-pankista.

Danske Bankin asiantuntijapalveluiden johtajan Sirpa Honkasen mukaan vanhemmat ovat mukana varsinkin suurimpien häiden kustannuksissa. Sama on huomattu Tapiola Pankissa.

“Vanhemmat tukevat opiskelut ja naimisiinmenot”, sanoo osastopäällikkö Asta Ekroth.

Hääsuunnittelija Eija Holmber-Lehdon mukaan hääbudjetit nousivat 2010-luvun taitteessa, kun hääaiheiset tv-ohjelmat yleistyivät.

Nykyään häitä varten myönnetään keskimäärin 5 000–10 000 euron suuruisia lainoja. Varsinaisia häälainakyselyitä tulee harvakseltaan.

Pankeista arvellaan, että häiden rahoittamiseksi käytetään kulutusluottoja, joiden käyttökohteesta asiakkaat eivät kerro.

Häitä rahoitetaan myös omilla säästöillä ja vanhempien avulla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.