Ajoissa tehty saattohoitopäätös parantaa kuolevan elämänlaatua ja säästää rahaa, sanoo professori Tiina Saarto. Hän työskentelee Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa Hyksissä syöpätautien klinikan ylilääkärinä.

Saarron mukaan syöpää vastaan taistellaan usein yhä, kun aggressiivinen hoito voi tuoda enää muutamia, laadultaan heikkoja elinviikkoja.

Saattohoitopäätöstä saatetaan lykätä, koska sen tekeminen on vaikeaa. Hoidoista luopuminen ei välttämättä lyhennä jäljellä olevaa elämää, vaan voi käydä jopa päinvastoin.

Yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että ajoissa aloitettua saattohoitoa saaneet keuhkosyöpäpotilaat elivät pitempään kuin ne, joilla syövän etenemistä yritettiin viimeiseen asti jarruttaa sytostaatein. Myös saattohoidettujen elämänlaatu oli parempaa.

Kuolevien hoitoon on Suomessa kiinnitetty viime vuosina huomiota, mutta palveluiden hajanaisuus on iso ongelma erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Saattohoidossa sairautta ei pyritä nujertamaan vaan keskitytään tekemään viimeisistä elinpäivistä mahdollisimman kivuttomia ja laadukkaita.

http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/elaman_loppuvaiheen_hoito/saattohoito

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.