Metsähallituksen luontopalvelujen nimekkäät kansallispuistokummit saivat tänään joukkoonsa uuden kasvon, kun näyttelijä ja innokas kiipeilijä Matti Ristinen ryhtyi kansallispuistokummiksi. Kansallispuistot ovat Ristiselle ykköspaikka ladata akkuja ja irrottautua arjesta. Kummien avulla Metsähallitus haluaa innostaa ihmisiä virkistäytymään luonnossa sekä osallistumaan vapaaehtoistyöhön luonnonaarteidemme puolesta.

Suuri yleisö on oppinut tuntemaan Matti Ristisen muun muassa televisiosarjoista Pirunpelto ja Kun taivas repeää sekä draamakomediasta Kuutamolla. Suosikkinäyttelijä on löytänyt itsensä viime vuosina niin kameran edestä, teatterinäyttämöiltä ja lausumasta kuin mainoksia ja dubbauksia lukemasta.

– Kun minua pyydettiin kansallispuistokummiksi, en keksinyt yhtään syytä kieltäytyä. On upeaa, että Suomessa on kansallispuistoja, joihin kuka tahansa voi mennä. Kansallispuistot ovat minulle paikka ladata akkuja ja irrottautua arjesta. Niissä voi tuijotella nuotiota ja laskea tähtiä. Iltanuotiolla voi rauhoittua ja pohtia elämän mielekkyyttä. Aina ei löydy vastauksia, mutta voi syntyä uusia tärkeitä kysymyksiä, Ristinen sanoo.

Ristisen tapaa tätä nykyä luonnosta varmimmin kiipeilyvehkeet mukanaan, pyrkimässä ylöspäin kallioita ja jääseinämiä pitkin. Hän on kolunnut kotimaassa kallioita muun muassa Repoveden kansallispuistossa ja suuntaa kesällä valloittamaan yli 8000 metrin korkuista vuorta Pakistaniin.

– Kiipeilystä on tullut minulle hyvin rakas harrastus. Minua kiinnostaa seikkailla, ja sitä kiipeily tarjoaa. Toisaalta nautin myös rauhallisesta kävelystä, vaeltelusta ja kokkailusta luonnon helmassa.    Mieleenpainuvimmat hetket luonnossa ovat usein niitä, kun sataa ja myrskyää, makuupussi on litimärkä ja silti pärjää. Aina ei tarvitse olla aurinkoista kuin kuvakirjassa. Innostankin, että nyt kaikki pois koneen ääreltä, reppu selkään ja luontoon, Ristinen kannustaa.

Muita kansallispuistokummeja ovat Saimi HoyerFatbardhe HetemajPatrik BorgMikko ”Peltsi” Peltola ja Lauri Tähkä, joka ryhtyivät kansallispuistokummeiksi 24.5.2012. Kummit tekevät tunnetuiksi Suomen 37 kansallispuiston ja Merenkurkun maailmanperintöalueen luontoa ja harrastusmahdollisuuksia. Ensimmäisen kummivuotensa aikana on muun muassa nähty Peltsi Peltola maratonilla Kolilla ja Fatbardhe Hetemaj maastopyöräilemässä Syötteellä. Kummit kertovat omista kansallispuistovierailuistaan ja -kokemuksistaan ja antavat vinkkejä luonnossa olemiseen ja liikkumiseen sekä luonnosta nauttimiseen. Kummien yhteinen viesti on, että kansallispuistot ovat meidän kaikkien ulottuvilla.

Kansallispuistokummien esittelyt (www.luontoon.fi)

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.