Coronaviruksia ( Coronavirinae)

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi sunnuntaina pitävänsä todennäköisenä, että uudentyyppinen koronavirus voi siirtyä ihmisestä toiseen. Viruksen tiedetään tähän mennessä tappaneen 18 ihmistä Euroopassa ja Lähi-idässä.

Sunnuntaina diagnosoitiin toinen tapaus Ranskassa. Nyt sairastunut mies oli jakanut kahden päivän ajan sairaalahuoneen ensimmäisenä diagnosoidun potilaan kanssa. Molemmat miehet ovat nyt eristyksissä.

Ensimmäinen potilas on ranskalainen 65-vuotias mies, joka oli ollut lomalla Dubaissa huhtikuussa. Kotiin palattuaan hänellä havaittiin viruksen aiheuttama tauti. Mies on hengityskoneessa ja hän saa verensiirtoja.

Uusi virus tavattiin ensi kerran viime syyskuussa. Koronavirustartuntoja on Euroopassa raportoitu myös Saksassa ja Iso-Britanniassa. Yhteensä niitä on löydetty maailmassa 34 kappaletta.

Ranskan tapaus ei ole ainoa, jossa virus vaikuttaa siirtyneen ihmisestä toiseen.

“Suurin huolemme on, että erilliset tapaukset monista maista tukevat hypoteesia, että kun ihmiset ovat läheisessä kanssakäymisessä, uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen”, WHO:n apulaispääjohtaja Keiji Fukada sanoi sunnuntaina Saudi-Arabiassa, missä virus on toistaiseksi levinnyt laajimmalle.

Nimetön asiantuntijalähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että läheinen kanssakäyminen tarkoittaa pidempiaikaista oleskelua pienessä ja suljetussa tilassa yhdessä sairastuneen kanssa.

Fukadan mukaan ainakaan vielä ei ole merkkejä siitä, että virus pystyisi leviämään isoissa joukoissa.

Ranskan terveysviranomaiset tutkivat 124 ihmistä, jotka olivat olleet tekemisissä ensimmäisen varmistuneen tapauksen kanssa. Viidelle tehtiin laboratoriotestejä. Kaikkien paitsi yhden kohdalla tulos oli negatiivinen.

Huhtikuun 14. päivän jälkeen, Saudi-Arabiassa on todettu 13 uutta tartuntaa. Yhdeksän potilaista on kuollut. Kaksi heistä tänään.

Uusi koronavirus on sukua viruksille, jotka aiheuttivat SARS-oireyhtymän Aasiassa vuonna 2003. Epidemia tappoi 775 ihmistä.

Todetut koronavirustartunnat ovat aiheuttaneet vakavia hengityssairauksia, joihin kuuluu kuume, yskä, hengenahdistus ja hengitysvaikeudet. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että virus aiheuttaa yleensä keuhkokuumeen. Lisäksi se on johtanut munuaisten pettämiseen.

Tiedot viruksen tarttumisesta ja sen aiheuttamista oireista ovat WHO:n mukaan vielä vajavaisia. Vielä ei esimerkiksi tarkkaan tiedetä, mistä virus on lähtöisin.

Todisteet osoittavat lepakkolajiin, mutta tiedot ovat epäluotettavia, kunnes virusta löytyy muista eläinlajeista. Aiemmista viruksista tiedetään, että alkuperäislähteen ja ihmistartunnan välillä voi olla välittäjälaji.

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2013/Novel_Coronavirus_12052013/en/index.html

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.