Kesän tullen erilaiset kotimyyjät ja kaupustelijat saapuvat kolkuttelemaan kotioville. Luotettavien ja asiallisten kauppiaiden joukossa on joka vuosi muutamia epärehellisiä tai muutoin vaan taitamattomia myyjiä.

Kotiin tulevan myyntimiehen tai -naisen kanssa asioitaessa on järkevää pitää mielessä muutama seikka, jotka auttavat tekemään mahdollisesti oikeita ostopäätöksiä. Hyvän tavan mukaiseen menettelyyn kuuluu se, ettei kauppias ala myydä tuotetta pakolla, aggressiivisesti tai muutoin uhkaavalla tavalla käyttäytyen. Pelkästään itsensä esittelemättä jättäminen on jo hyvän menettelytavan vastaista. Tärkeä huomio on, että kenenkään ei tarvitse edes hyvin käyttäytyvää kotimyyjää sisälle päästää, ellei itse halua.

Joskus saattaa olla mukava saada kylään puhelias kauppias, joka kuin huomaamatta saa ostamaan hiukan tarpeettomalta tuntuvaa ja ylihintaista tavaraa. Kauppoja ei usein kannatakaan mennä tekemään suin päin, mikäli hiukankin on epävarma siitä haluaako tuotetta vai ei.

Viime vuosina kaupustelijat ovat lähestyneet ihmisiä myös kaduilla. Aggressiivista kaupankäyntiä ei tule hyväksyä ostamalla tuotteita pakosta. Ja jos kauppoja ryhtyy tekemään, on syytä tarkistaa aina tuote, vaikka sen saisi avaamattomassa pakkauksessa. Joskus myyjät ovat nimittäin sujauttaneet pakettiin eri tuotteen, kuin mitä ostajalle on alun perin esitelty. Jotkut epärehellisistä kauppamiehistä ovat myös näppäriä käsistään, joten mukana olevaa arvo-omaisuutta tulee pitää silmällä, ettei päädy taskuvarkaan uhriksi.

Poliisilta kysytään joka vuosi neuvoja kaupustelijoihin liittyen ja vuosittain tulee poliisille muutamia rikosilmoituksia kotimyynnin osalta. Voimassa olevat säännökset kotimyynnistä löytyvät kuluttajansuojalaista ja tarkempaa tietoa saa mm. kuluttajaviraston nettisivuilta www.kuluttajavirasto.fi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.