Presidentti Sauli Niinistö ja Liettuan presidentti Dalia Grybauskait? tapasivat Vilnassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Energiayhteistyö ja ajankohtaiset Eurooppa-asiat ovat olleet esillä tasavallan presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulla Liettuaan 14.-15. toukokuuta.

Vierailun aluksi presidentti Niinistö kävi keskustelut Liettuan presidentin Dalia Grybauskait?n kanssa. Keskusteluissa olivat esillä Suomen ja Liettuan väliset suhteet, erityisesti talous- ja energiayhteistyö. Myös Itämeren alueen yhteistyöstä sekä ajankohtaisista EU- ja kansainvälisistä kysymyksistä puhuttiin.

Keskusteluissa oli esillä myös Liettuan valmistautuminen tulevaan EU-puheenjohtajuuskauteen, joka alkaa heinäkuussa. Liettuan tavoitteena on liittyä euroon vuonna 2015.

Lisäksi presidentti Niinistö tapasi Liettuan pääministerin Algirdas Butkevi?iusin sekä parlamentin puhemiehen Vydas Gedvilasin.

Presidentti Niinistö vieraili tiistaina myös EU:n tasa-arvoinstituutissa sekä Vilnan yliopistossa.

Valtiovierailun yhteydessä järjestettiin energia-alan kysymyksiä käsittelevä korkean tason keskustelutilaisuus, johon osallistui Suomesta elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sekä energiayhtiöiden edustajia.

Valtiovierailun toisena päivänä Suomen ja Liettuan presidentit osallistuvat Fortumin lämpö- ja voimalaitoksen avajaisiin Klaipedassa. Laitos on ensimmäinen yhdyskuntajätettä hyödyntävä voimalaitos Baltiassa.

Lisäksi presidentti Niinistö vierailee Baltija Shipyard -telakalla sekä tutustuu Kuurinkynnääseen, joka on Itämeren rannalla sijaitseva Unescon maailmanperintökohde.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.