Väestöliitto julkaisee Eka kerta -applikaation Android-älypuhelimille. Applikaation aihe on ensimmäinen seksikerta omasta halusta. Sen avulla nuori voi tutkiskella itseään ja valmistautua ”Ekaan kertaan” erityisesti tunnetasolla.

Eka kerta -applikaatio pitää sisällään testin, jonka avulla nuori voi valmistautua ekaan kertaan. Testissä korostetaan nuoren tunteita ja valmistautumista seksin tekemiseen.  Applikaatiossa voi myös opetella kondomin käyttöä ja tilata kondomeja kondomikioskin kautta kotiin.

Tunteilla on suuri merkitys siihen, kuinka mukava kokemus on. Nuoren on tärkeä tunnistaa, mitä oma halu ja kiihottuminen tarkoittavat ja miltä ne tuntuvat sekä mielessä että kehossa.  Applikaation avulla nuori voi hankkia tietoa, tutustua itseensä ja havainnoida omia tunteitaan sekä jakaa kaikkea tätä mahdollisen tulevan seksikumppaninsa kanssa.

– Itsensä tunteminen on erittäin tärkeää.  Voisi jopa sanoa, että ei ole seksiä ilman tunteita. Tunteet toimivat kompassina koko seksille. Tarvitaan siis sekä oma että toisen halu, jotta seksistä voi jäädä mieluisa muisto. Jos pelkoa ja jännitystä on vielä enemmän kuin halua, olisi tärkeää antaa itselleen vielä aikaa ennen ekaa kertaa, korostaa erityisasiantuntija Maaret Kallio.

Nuoret kokevat paljon paineita seksin aloittamisesta. Ajatus siitä, että ”kaikki muut on paljon kokeneempia” on yleinen.  Paineita aiheuttaa myös pelko omasta riittämättömyydestä ja halu olla teknisesti täydellinen rakastaja.

– Kukaan ei ole seppä syntyessään. Seksiä voi oppia tekemällä sitä turvallisessa suhteessa toisen ihmisen kanssa. Ja se harjoittelu mukavaa onkin. Mitään määränpäätä ei tarvitse tavoitella, kuvailee asiantuntijalääkäri Miila Halonen.

Tärkeä osa mukavaa ja turvallista ekaa kertaa on kondomin käyttö. Kondomi on aina ensisijainen ehkäisymenetelmä, sillä oikein käytettynä se ehkäisee tehokkaasti sekä seksitaudit että raskauden. Eka kerta applikaatiossa on opetusvideo, jonka avulla kondominkäyttöä voi opetella rauhassa. Applikaatiosta voi myös tilata kondomit kätevästi kotiin.

– Nuorella tulee olla tietoa, taitoa ja motivaatiota käyttää kondomia.  Joskus heikko itsetunto ja puuttuva motivaatio muodostuvat suurimmaksi esteeksi kondomin käytölle. Ehkäisyn puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, jos ollaan jo seksitilanteessa ja hetken lumousta ei haluaisi särkeä. Siksi ehkäisyasioitakin pitäisi malttaa pohtia jo hyvissä ajoin etukäteen, kertoo Halonen.

Eka kerta ei tee valmista ja seksi on intiimi leikki, jota harjoitellaan aina uuden kumppanin ja elämänvaiheen kohdalla. Oma halu, toisen kunnioitus ja ehkäisy tulee siis pitää mielessä joka kerralla.

Applikaation voi ladata Google Play -kaupasta ilmaiseksi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.