Pääministeri Jyrki Katainen

Pääministeri Jyrki Katainen osallistui Tukholmassa 15. toukokuuta perinteiseen Pohjoismaiden pääministerien kesäkokoukseen sekä sen yhteydessä 16. kesäkuuta järjestettyyn nuorisotyöttömyyden vähentämistä pohtineeseen pohjoismaiseen työmarkkinakokoukseen.

– Opimme 1990-luvun kokemuksista, että meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta työttömyyteen tai toimettomien välivuosien kierteeseen. Tämä on oleellista yksilön kannalta, mutta myös yhteiskunnallista kestävyyttä ajatellen nuoret tarvitaan rakentamaan pohjoismaista hyvinvointia. Suomessa käytössä oleva nuorisotakuu on laaja kokonaisuus erilaisia toimenpiteitä nuorten työllistämiseksi ja kouluttamiseksi, jolla estetään syrjäytyminen varhaisella tuella, mutta myös osoitetaan, että työllä on muukin arvo kuin pelkkä toimeentulo, Katainen sanoi pääministerien keskustelussa.

Pääministerien epävirallisessa kesäkokouksessa olivat esillä Pohjoismaille tärkeät alueelliset kysymykset kuten pohjoismainen ulko- ja puolustuspoliittinen yhteistyö, Arktisen neuvoston työ ja rajaesteyhteistyö.

– Pohjoismaiden rajaesteyhteistyön varsinaiset haasteet eivät liity niinkään rakenteisiin tai resursseihin, vaan ennen kaikkea maiden välisen yhteistyön lisäämiseen monella eri tasolla. Pohjoismaat muodostavat 26 miljoonan asukkaan, 1,5 miljoonan yrityksen ja 12,5 miljoonan työntekijän kokonaisuuden, joka tarkoittaa maiden yhdessä olevan merkittävä talous Euroopan tasolla ja globaalisti kymmenen suurimman joukossa. Esteiden poistamiseksi aina ei edes ole kyse viranomaisten toimista, vaan käytännön verkostoitumisesta. Esimerkiksi miten saisimme Suomen Lapin työtä vailla olevat ihmiset ja Pohjois-Norjan työvoimapulaa potevat yritykset kohtaamaan niin, että molemmat hyötyisivät, pääministeri Katainen pohti.

Pääministerit keskustelivat myös ajankohtaisista EU-asioista kuten taloustilanteesta, josta pääministeri Katainen piti alustuksen kollegoilleen sekä Islannin jäsenyysneuvotteluista. Esillä olivat myös ajankohtaiset ulkopoliittiset ja kansainväliset asiat kuten Syyrian ja Malin tilanne sekä syksyllä pidettävä Itäisen kumppanuuden huippukokous Vilnassa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.