Valtakunnallisen Nou Hätä! -loppukilpailun koululaisten pelastustaidoissa voitti Kauhavan yläkoulun joukkue Etelä-Pohjanmaalta. 8.-luokkalaiset kilpailivat tänään Nou Hätä! -mestaruudesta Pelastusopistolla Kuopiossa. Voittajajoukkueessa kilpailivat Veera Prusti, Eemeli Ylitalo ja Eetu Kankaanpää. Toiseksi selviytyi Linnajoen koulu Porvoosta, ja kolmanneksi sijoittui Hyökkälän koulu Tuusulasta.

Nou Hätä! -finaalissa voittoa tavoitteli 22 alku- ja aluekilpailujen parasta kolmihenkistä joukkuetta, yksi jokaiselta Suomen pelastustoimen alueelta. Nuorten turvataidot arvioitiin tietokokeessa ja tehtäväradalla Pelastusopiston harjoitusalueella. Kilpailun järjestivät palopäällystökurssin toisen vuoden opiskelijat.

Kahdeksasluokkalaiset ovat opiskelleet pelastustaitoja koulun ja pelastuslaitoksen innostamina kevään mittaan, joten kilpailijat suorittivat aikailematta pelottavan tuntuisetkin tehtävät. He auttoivat liikenneonnettomuudessa loukkaantuneita, hälyttivät ammattiapua ja estivät lisäonnettomuuksia. Tulipalotilanteesta he pelastivat savun sekaan tuupertuneen ihmisen ja sammuttivat erilaisia alkupaloja saatavilla olevilla sammuttimilla. Tehtävänä oli myös varata kotiin tarkoituksenmukaiset välttämättömyystarvikkeet tulvan, myrskyn tai muun poikkeustilanteen varalta.

Nou Hätä! -mestaruuden merkiksi Kauhavan yläkoulu sai vuodeksi haltuunsa upean palomiehen kypärän ja voitti LähiTapiolan myöntämän 2000 euron pelastustaitopalkinnon koululle. Kaikki kilpailijat saivat myös henkilökohtaiset palkinnot.

Kilpailu on osa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön organisoimaa vuosittaista Nou Hätä! -kampanjaa. Tänä vuonna yläkouluja oli mukana 450, ja turvataitoja opiskeli 35 000 kahdeksasluokkalaista eli noin 60 % ikäluokasta. Tavoitteena on koulujen ja pelastusalan yhteistyönä saada koko ikäluokka oppimaan arjen turvataidot onnettomuuksien vähentämiseksi ja hätätilanteissa selviytymiseksi.

www.nouhata.fi

Nou Hätä! 2013 -loppukilpailun tulokset

1. Etelä-Pohjanmaa / Kauhavan yläkoulu

2. Itä-Uusimaa / Linnajoen koulu

3. Keski-Uusimaa / Hyökkälän koulu

4. Jokilaaksot / Jokirannan koulu

5. Länsi-Uusimaa / Vanttilan koulu

6. Päijät-Häme / Vääksyn yhteiskoulu

7. Oulu-Koillismaa / Jokirannan koulu

8. Lappi / Muurolan koulu

9. Pohjois-Savo / Tuusniemen yläkoulu

10. Etelä-Savo / Juvan yläaste

11. Keski-Pohjanmaa / Hakalahden koulu

12. Varsinais-Suomi / Raunistulan koulu, Kastun yksikkö

13. Pirkanmaa / Oriveden yhteiskoulu

14. Satakunta / Rauman lyseon peruskoulu

15. Kanta-Häme / Turengin yhteiskoulu

16. Keski-Suomi / Saarijärven keskuskoulu

17. Etelä-Karjala / Taavetin koulukeskus

18. Kainuu / Ristijärven keskuskoulu

19. Pohjois-Karjala / Uimaharjun koulu

20. Helsinki / Meilahden yläaste

21. Pohjanmaa / Isonkyrön yläaste

22. Kymenlaakso / Kouvolan yhteiskoulu

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.