Puhemiesneuvosto ja eduskuntaryhmät ovat päättäneet esittää, että erityisesti nuorten venäjän kielen ja kulttuurin opiskelua tuettaisiin nykyistä enemmän. Tässä tarkoituksessa ehdotetaan uutta rahastoa, joka jakaisi nuorille stipendejä. Asiasta on tarkoitus päättää eduskunnan juhlaistunnossa keskiviikkona 18. syyskuuta.

Suomen talouden ja tulevien yhteistyömahdollisuuksien kannalta on merkittävää, että Suomessa on vahvaa venäjän kielen ja kulttuurin osaamista. Venäjä oli vuonna 2012 Suomen suurin kauppakumppani ja toiseksi suurin vientimarkkina heti Ruotsin jälkeen. Vuonna 2012 kauppavaihto oli 16,2 miljardia euroa, josta vientiä oli 5,7 miljardia euroa ja tuontia 10,5 miljardia euroa.

Tarkoituksena on, että perustettava rahasto sijoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimivaan Cultura-säätiöön. Säätiö on aloittanut toimintansa vuoden 2013 alusta ja sen edeltäjä on Venäjän ja Itä-Euroopan instituutti.

Rahaston vuotuista tuottoa käytettäisiin suomalaisten venäjän kielen ja kulttuurin opiskelun tukemiseen, myöntämällä stipendejä nuorille ja rahoittamalla venäjän kielen ja kulttuurin edistämistä koskevia hankkeita Suomessa. Venäjän kieltä opiskellaan suomalaisissa kouluissa edelleen vähän. Vain noin 2 % Suomen peruskoululaisista opiskelee jossain vaiheessa venäjää. Vuonna 2010 lukiossa A-venäjän suoritti 0,6 % ja B- tai C-venäjän 2,1 % opiskelijoista.

Euroopan unionin sisällä opiskelijoiden liikkuvuus jäsenmaiden välillä on arkipäivää. Lisäksi suomalaisten nuorten opiskelua Yhdysvalloissa on jo pitkään tuettu Fulbright-stipendijärjestelmän kautta. Myös Hanasaaren kulttuurikeskus on tehnyt aktiivista työtä suomalais-ruotsalaisten kulttuuriyhteyksien edistämiseksi.

Eduskunta viettää syksystä 2013 kevääseen 2014 säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlavuotta. Keisari Aleksanteri II kutsui valtiopäivät Suomessa koolle syyskuussa 1863, ja tämä tapahtuma oli merkittävä osa Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa. Vuonna 1863 alkoi säännöllinen valtiopäivätoiminta, mikä edisti eduskuntauudistusta ja Suomen itsenäistymistä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.