324364523757

Pohjois-Karjalan poliisi on saanut päätökseen maaliskuussa kadonneeksi ilmoitetun, joenuulaisen Sanna Pölösen henkirikostutkinnan.

Sanna Pölönen katoamisesta Kuohutieltä Joensuussa tehtiin poliisille ilmoitus 30.3.2013. Katoamisesta ilmoittivat Pölösen lähiomaiset, koska he eivät olleet saaneet sisareensa yhteyttä useaan päivään. Aluksi poliisi kirjasi asiasta ilmoituksen ”Kadonnut henkilö”.

Tämän tutkinnan yhteydessä kuulusteltiin useita henkilöitä, jolta voitiin olettaa  saatavan tietoa Sanna Pölösen katoamiseen. Tutkinnan yhteydessä tuli ilmi mm. sellaista tietoa, että Sanna Pölönen oli muuttamassa pois yhteisestä asunnosta, missä hän asui avomiehensä kanssa. Sanna Pölönen ja hänen avomiehensä olivat olleet yhdessä noin 20 vuotta. Sanna Pölönen oli töissä Kontiolahden varuskunnassa, minne hän ei 28.3.2013  saapunut tavanomaisesti töihin. Koskaan aikaisemmin Pölönen ei ollut jäänyt pois töistä siitä ilmoittamatta ja muutoinkin Pölönen tunnettiin täsmällisenä ja huolellisena työntekijänä.

Asiassa kertyneen aineiston perusteella poliisi ryhtyi tutkimaan asiaa henkirikoksena 10.4.2013 alkaen rikosnimikkeellä tappo. ”Syytä epäillä” -kynnys esitutkinnan aloittamiseksi oli ylittynyt useamman yksittäisen tapaukseen liittyvän tiedon yhteisenä tuloksena.

Poliisi suoritti rikoksen tutkinnan aikana runsaasti kuulusteluja ja muuta rikoksen selvittämiseen liittyvää tutkintaa. Esitutkinnassa selvisi, että Sanna Pölönen on ollut elossa 27.3.2013 illalla kello 20.14 aikoihin, jolloin hän on ollut puhelimitse yhteydessä kahteen eri henkilöön. Pölönen on tällöin etsinyt jo uutta asuntoa muuttaakseen pois yhteisestä kodista. 28.3.2013 Pölönen ei enää mennyt työpaikalleen Kontiorantaan.

Sanna Pölösen avomies Matti Pulkkinen otettiin kiinni ja pidätettiin 18.4.2013 epäiltynä Sanna Pölösen tappoon. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi Matti Pulkkisen todennäköisin syin epäiltynä tappoon tutkinnanjohtajan vaatimuksesta.

Pölösen ja Pulkkisen asuntoon suoritettiin kotietsintä ja teknistä rikostutkintaa. Erikoiskoulutetut ruumiskoirat ilmaisivat asunnossa muutamassa paikassa merkkejä vainajan olemassa olosta asunnossa. Samoin koirat merkitsivät ruumiin merkkejä Pulkkisen käyttämän autoon. Matti Pulkkinen kiisti koko esitutkinnan ajan tietävänsä mitään Sanna Pölösen mahdollisesta surmaamisesta tai tämän katoamisesta.

Poliisi löysi Sanna Pölösen ruumiin Ojalammen maastosta tiheästä kuusikosta. Ruumis oli paketoitu tiiviisti kevytpeitteeseen ja jätesäkkiin. Poliisi suoritti runsaasti etsintöjä Ojalammen maastossa ja lähialueella samoin lampi tutkittiin perusteellisesti. Poliisi sai virka-apua etsintöihin merivartiostolta sekä  rajavartiolaitokselta sekä pelastuslaitokselta.Samoin useamman poliisilaitoksen koiraryhmät antoivat Pohjois-Karjalan poliisilaitokselle virka-apua koirien käyttämiseksi rikospaikkatutkintaa ja etsintöihin.

Oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa Sanna Pölösen todettiin kuolleen  väkivallan seurauksena. Pääasiallinen kuolinsyy on tukehtuminen. Pölöseen oli kohdistettu myös muuta väkivalta.

Esitutkinnassa on selvitetty, että tekoon ei voida epäillä ketään muuta kuin Sanna Pölösen avomiestä Matti Pulkkista. Teon motiivina poliisi pitää suhteen päättymiseen liittyviä henkilökohtaisia syitä.

Teknisen tutkinnan perusteella on selvää, että Sanna Pölösen ruumiin on paketoinut Matti Pulkkinen. Pulkkisen sormenjälkiä löydettiin pakkauksesta, johon Sannan ruumis oli paketoitu. Samoin paketissa oli asunnosta otettuja tavaroita. Ruumiin pakkaamisen on täytynyt tapahtua asunnossa sisällä, koska paketissa ei ollut mitään sellaista ylimääräistä, mikä osoittaisi paketoinnin tapahtuneen muualla kuin Pölösen kotona. Sanna Pölösen arvioidaan kuolleen 28.3.2013.

Matti Pulkkinen löydettiin menehtyneenä Pohjois-Karjalan poliisivankilasta omasta sellistään. Tätä tapausta tutkii Pohjois-Savon poliisilaitos kuolemansyyn tutkintana.

Asiassa on valmistunut esitutkintapöytäkirja, jossa ketään ei voida asettaa syyttee seen rikoksesta, koska rikoksesta epäilty on kuollut. Lopullinen rikosnimike asiassa on murha.

Esitutkinnan aikana, ja varsinkin tutkinnan ollessa herkässä vaiheessa,  esitutkinnan kulusta ja sen yksityiskohdista ei ole voitu tiedottaa muuta kuin lähinnä yleisellä  tasolla. Kun kyseessä on erittäin vakava rikos, rikoksen selvittämisintressi usein ohittaa sinällään tärkeän reaaliaikaisen tiedottamisen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.