Sisapiha_900

Helsingin keskustaan halutaan rakentaa uusi kansainvälisesti merkittävä taidemuseo. Konstsamfundet ehdottaa uuden Amos Andersonin taidemuseon rakentamista Helsingin Lasipalatsiin ja sen aukiolle. Ehdotus tehdään Lasipalatsin omistavalle Helsingin kaupungille.

Hanke toteutettaisiin läheisessä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Suunnitelmien mukaan näyttelytilat rakennetaan pääosin Lasipalatsin aukion alle. Suojellun Lasipalatsin ulkonäkö ja toiminnot, kuten ravintola ja katutason liiketilat, säilyvät ennallaan. Entinen elokuvateatteri Bio Rex liitetään taidemuseon yhteyteen. Amos Andersonin kotimuseo pysyy Yrjönkadulla.

”Kyse on aivan uudenlaisesta museosta, taiteelle omistetusta tilasta, johon on helppo tulla ja jossa on mukavaa olla, joka muuntautuu moneksi, joka on avoin kokeiluille ja uudenlaisille yhteistyömuodoille. Uusi Amos Andersonin taidemuseo Lasipalatsi vahvistaa tuntuvasti Helsingin kulttuuritarjontaa ja Helsingin asemaa kansainvälisenä taidekaupunkina. Uusi museo täydentää myös Töölönlahden ainutlaatuista kulttuurikeskittymää”, Amos Andersonin taidemuseon johtaja Kai Kartio arvioi.

Uuden museon suunnittelun ja rakennustöiden arvioidaan kestävän kolme vuotta. Jos Helsingin kaupunki hyväksyy ehdotuksen, Lasipalatsin museo voi valmistua vuoden 2017 aikana.

”Konstsamfundet on tehnyt asiassa päätöksensä. Olemme valmiit rahoittamaan uuden museon vaatimat rakennus- ja korjaustyöt sekä vastaamaan museon ylläpidosta ja näyttelytoiminnasta. Hanke on tarkoitus rahoittaa osin lainalla, osin Konstsamfundetin sijoituksista saatavilla varoilla. Alustava budjetti on noin 50 miljoonaa euroa,” sanoo Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh.

Föreningen Konstsamfundet on suomalainen yhdistys, jonka keskeinen tehtävä on hallinnoida perustajansa Amos Andersonin (1878–1961) testamenttaamaa omaisuutta. Konstsamfundet tukee laajasti suomalaista kulttuuri- ja taide-elämää, journalismia ja ammattikoulutusta. Yksi tärkeimmistä toimintamuodoista on Amos Andersonin taidemuseon ylläpitäminen.

Amos Andersonin taidemuseo on Suomen suurin yksityinen taidemuseo, joka toimii tällä hetkellä Helsingin Yrjönkadulla. Uusi museo mahdollistaa näyttelytoiminnan merkittävän kehittämisen. Samalla on tarkoitus lisätä entisestään yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden kanssa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.