Facebook_2336015b

Teinipoikaa pilkkaavaan ryhmään on liittynyt jo yli 600 Facebook-käyttäjää, kertoo Iltalehti. Lehden tietojen mukaan poliisi on saanut ryhmästä rikosilmoituksen.

Facebook-ryhmässä on julkaistu 16-vuotiaasta pojasta kuvia ja kuvamanipulaatioita, joihin oli liitetty pilkkaavia ja loukkaavia tekstejä.

Ryhmän ylläpitäjä väitti sivustolla, että ryhmä ja kiusaaminen liittyvät aiempaan riitaan 16-vuotiaan kanssa. 16-vuotias olisi riidan päätteeksi uhkaillut muita nuoria väkivallalla.

– Asiasta on kirjattu rikosilmoitus, rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen vahvistaa.

Tapauksen tutkinta on kesken, eikä Korhonen osaa vielä sanoa, täyttyvätkö kunnianloukkauksen tunnusmerkit pojan tapauksessa. Kunnianloukkausten lisäksi kuvien levittämiseen voi liittyä tekijänoikeusloukkauksia, jos toisen kuvia on kopioitu netistä ilman lupaa.

– Juuri tästä syystä poliisi aina sanoo, että miettikää, mitä kuvia nettiin suollatte itsestänne. Joku voi aina imuroida ne talteen ja julkaista ne jossakin vaikka vuosia myöhemmin, Korhonen muistuttaa.

Korhosen mukaan nuorten faktat lakipykälistä ovat usein hyvin suppeita. Esimerkiksi kunnianloukkaukseen voi lain mukaan syyllistyä silloinkin, kun levitettävä tieto on totta.

– On yksityisyydensuojan piiriin kuuluvaa tietoa, jota ei saa julkisesti levittää.

Selkärankaa keskustella

Korhonen pitää kiusaajien toimintaa raukkamaisena.

– Pitää olla selkärankaa selvittää asiat keskustelemalla. On helppo heittää nettiin mitä tahansa, mutta onko miestä seisoa oman mielipiteensä takana? Korhonen kysyy.

Ylipäätään Korhonen pitää nettikiusaamista harmillisena ja lainnäkökulmasta monimutkaisena ilmiönä.

– Sananvapaus antaa aika paljon mahdollisuuksia sellaiseen, mikä ei eettiseltä kannalta ole hyväksyttävää.

Nuorten ja heidän vanhempiensa ei kannata Korhosen mielestä lähteä mukaan netissä käytävään sanasotaan. Sellainen yleensä vain lietsoo kiusaajia. Myös sivun 600 tykkääjää ovat avainasemassa.

– Kunpa muut nuoret tajuaisivat olla tykkäämättä tällaisista ryhmistä. Tykkääjät voisivat pistää itsensä kiusatun asemaan, niihin kuviin. Kaipaisin inhimillisyyttä ja fiksuutta nuorilta, koska tiedän, että he ovat valtavan fiksuja.

Poliisi tutkii: Yli 600 tykkääjää liittyi 16-vuotiasta pilkkaavaan Facebook-ryhmään

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.