Jyväskylän kaupunginkirjaston 30.1.2013 tapahtuneen puukotuksen tutkinnan yhteydessä paljastunut epäilty henkilörekisteririkos on siirtynyt tänään syyteharkintaan. Jyväskyläläinen 27-vuotias  mies oli kerännyt, ryhmitellyt ja tallentanut muistitikulleen yli 300 henkilön valokuvat ja arkaluonteisina pidettäviä henkilötietoja heidän yhteiskunnallisesta, poliittisesta tai uskonnollisesta vakaumuksestaan.

Henkilörekisteririkoksesta epäilty mies kuului kolmikkoon, joka väkivalloin pyrki Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestettyyn ‘Äärioikeisto Suomessa’ -kirjan esittelytilaisuuteen.   Syntyneessä välikohtauksessa ovella seisoneita kahta miestä pahoinpideltiin ja heidän avukseen tullut kolmas mies sai teräaseen iskun ylävartaloonsa. Myös ovimiesten menettelyä kolmikon poistumisvaiheessa on tutkittu pahoinpitelyinä.

Sisälle pyrkineestä kolmen miehen seurueesta kaksi jyväskyläläismiestä on omalta osaltaan selvittänyt tapahtumat.  Tapahtuma-aikaan Oulussa asunut kolmas mies on edelleen tavoittamatta eikä hänen nykyisestä olinpaikastaan ole tietoa.  Miehen henkilöllisyys on selvillä ja häntä on toistuvasti tuloksetta tavoiteltu useista eri osoitteista.   Mies on etsintäkuulutettu. 

Kolmen kirjanesittelytilaisuuteen väkivalloin pyrkineen miehen osalta asiaa on tutkittu poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksenä, törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä. Esitutkinnan perusteella itse tapahtumaan ei liittynyt muita henkilöitä.  Kirjastossa oli kuitenkin suoritettu ennen tapahtumaa 17-vuotiaan nuoren miehen toimesta tiedustelua, joka tulee aikanaan siirtymään syyteharkintaan avunantona tutkittavana oleviin rikoksiin.

Henkilörekisteririkoksen syyteharkintaa saattaa osaltaan viivästyttää edelleen keskeneräinen tutkinta  Jyväskylän kaupunginkirjaston tapahtumista.  Valitettavasti yhden rikoksesta epäillyn pakoilu näin ollen viivästyttää prosessia myös muiden asianosasten osalta.  

Pakosalla oleva etsintäkuulutettu voi edelleen halutessaan ottaa itse yhteyttä lähimpään poliisiin, jotta kuulustelut myös hänen osaltaan voidaan suorittaa.

Etsintää jatketaan ja pääsääntöisesti etsintäkuulutetut aikanaan tavoitetaan. Sinänsä poliisi pitää tapahtumien kulkua selvitettynä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.