sarasirkkalintu-tynjala

Kuvaaja: Matti Tynjälä

Suomen ensimmäinen sarasirkkalintu (Locustella certhiola) havaittiin tänään Siikajoella Tauvon lintuasemalla. Lajin löytymistä Suomesta on odotettu jo kauan.

Sarasirkkalintu pesii Uralin itäpuolisella Venäjällä, Mongoliassa ja Kiinassa. Laji talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Euroopassa sarasirkkalintu on vuosittainen syysharvinaisuus. Havainnoista valtaosa on tehty Brittein saarilla, missä laji on tavattu yli 50 kertaa. Sarasirkkalintu on tavattu myös toistakymmentä kertaa Norjassa ja kerran Ruotsissa. Jokasyksyisen Euroopassa esiintymisen vuoksi lintuharrastajat ovat jo vuosia odottaneet Suomen ensimmäistä havaintoa.

Sarasirkkalintu muistuttaa Suomessa melko yleisenä pesivää pensassirkkalintua, mutta eroaa tästä muun muassa voimakkaampien päänkuvioiden ja pyrstön värityksen perusteella.. Elintavoiltaan sarasirkkalintu on piileskelevä, ja lajin havaitseminen on hyvin vaikeaa. Siikajoen lintu saatiin lintuverkosta lintujen syysmuuttorengastuksen yhteydessä. Linnun havaitsi kokenut asemarengastaja Matti Tynjälä.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa oli tavattu hyväksytysti 471 luonnonvaraista lintulajia. Mikäli rariteettikomitea hyväksyy sarasirkkalintuhavainnon, on kyseessä vuoden ensimmäinen maalle uusi lintulaji.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.