ministeri_virkkunen_massi.ministeri_virkkunen_massi.64e7aba5-48cd-4b60-9129-383c83a44d0e

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen sekä Tullin pääjohtaja Leo Nissinen tervehtivät Helsinki-Vantaan lentoasemalla Tullin ensimmäistä rahakoiraa Massia.

Massi aloittaa työnsä noin vuoden kuluttua

Massi on 2.5.2013 syntynyt musta labradoriuros, joka tullaan kouluttamaan käteisrahan etsintään. Käteisrahan lisäksi Massi saa myös koulutuksen huumausaineiden etsintään. Toistaiseksi Massi tutustuu uuteen laumaansa, ohjaajansa Timo Pasasenperheeseen, ja viettää pentuaikaa. Virallinen työelämään astuminen tapahtuu koulutuksen jälkeen noin vuoden päästä.

Massilla on nelisenkymmentä nelijalkaista kollegaa Tullissa

Suurin osa Tullin koirista on koulutettu huumausaineiden etsintään. Suurten yksittäisten savuke-erien etsintään koulutettuja savukekoiria Tullilla on neljä. Koirat ovat pääasiassa labradorinnoutajia, mutta Tullilla on lisäksi kaksi englanninspringerspanielia, kaksi cockerspanielia sekä neljä monirotuista koiraa. Monirotuiset ovat kultaisennoutajan ja labradorin sekä saksanseisojan ja labradorin yhdistelmiä.

Koirat työskentelevät päivittäin 8–12 tuntia, josta tehokasta työaikaa on kaksi–kolme tuntia. Tehokasta työaikaa ja terveyttä ylläpidetään tarjoamalla koiralle sopivassa suhteessa työtä, lepoa, laadukasta ravintoa, monipuolista liikuntaa ja yleistä huolenpitoa.

Tulli valvoo käteisrahan kuljettamista

Tullin tehtävänä on valvoa käteisrahan kuljettamista Suomen ja EU:n ulkopuolisten maiden välisessä liikenteessä. Tehtävä perustuu kansalliseen lakiin joka täydentää asiasta annettuja EU-tason säännöksiä.

Matkustajan tulee ilmoittaa mukanaan kuljettamansa käteisvarat Tullille. Ilmoitusvelvollisuus koskee henkilöitä, jotka kuljettavat mukanaan vähintään 10 000 euron arvosta käteistä rahaa saapuessaan Euroopan yhteisön alueelle tai poistuessaan sieltä.

Vuonna 2012 käteisrahailmoituksia tehtiin maahan saavuttaessa 293 ja maasta poistuttaessa 111. Tullille ilmoitettu rahamäärä oli yhteensä yli 23 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen ilmoittamatta jätetty summa oli 85 000 euroa. Käteisraharikkomuksia kirjattiin 37, ja niiden lisäksi kirjattiin 14 rahanpesurikosta.

Rahakoirat mukana harmaan talouden torjunnassa

Rahakoira Massi tulee työskentelemään Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Rahakoiria tarvitaan mm. harmaan talouden torjuntaan, rikollisella toiminnalla saatujen käteisvarojen löytämiseksi. Tällainen toiminta on suoraan kytköksissä rahanpesuun ja myös mahdolliseen terrorismin rahoittamiseen, totesi ministeri Henna Virkkunen. Ministeri oli tyytyväinen, että käteisrahan kuljetuksiin liittyviä tuloksia on saatu mm. käteisrahaoperaatioiden avulla. Rahakoirat ovat tärkeitä juuri Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja itärajan ylityspaikoilla.

Yhteistyössä on voimaa

Tullin ja poliisin kesken on jo sovittu rahakoiran koulutukseen liittyvästä koulutusyhteistyöstä. Koulutusyhteistyö säästää veronmaksajien varoja, kun jo olemassa olevaa osaamista voidaan hyödyntää ja koulutus aloittaa nopeasti. PTR-viranomaisten yhteisten tehtäväalueiden ja erikoiskoulutuksen osalta on jo pitkään tehty tiivistä ja tehokasta yhteistyötä.

– Yhteistyö on tiivistä myös Keskusrikospoliisin Rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa ja tämä yhteistyö tulee vielä lisääntymään jatkossa, totesi Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Tulli tekee yhteistyötä myös kansainvälisesti. Tullin koiranohjaajat vierailevat usein muissa EU-maissa, ja juuri tällä hetkellä Suomen tullissa on työvierailulla kaksi Tanskan Tullin rahakoiranohjaajaa rahakoirineen. Heiltä Tulli on jo saanut erinomaista tietoa rahakoiratoimintaansa varten.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.