OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkoposkihanhi. Kuvaaja: Kerttu Vali /Victoria Media

Suomen valkoposkihanhikanta kasvoi kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Voimakkainta kasvu oli itäisellä Suomenlahdella, kun taas Helsingin ja Turun seuduilla kannan kasvu näyttää pysähtyneen. Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja BirdLife Suomen järjestämässä valkoposkihanhien syyslaskennassa havaittiin 21 700 hanhea.

Vapaaehtoiset lintuharrastajat laskivat valkoposkihanhet koko Suomesta viime viikonloppuna 31.8.–1.9.2013. Laskennan tuloksien mukaan valkoposkihanhien syyskanta kasvoi kahdeksan prosenttia vuodesta 2012. Voimakkainta kasvu oli itäisellä Suomenlahdella, missä syyskanta kolminkertaistui. Valkoposkihanhikanta kasvoi myös Pohjanlahdella ja sisämaassa. Sen sijaan Varsinais-Suomessa ja Helsingin seudulla kanta pysyi vakaana.

Eniten valkoposkihanhia kerääntyi aiempien vuosien tapaan pääkaupunkiseudulle, missä laskettiin yhteensä 8 400 yksilöä. Pääkaupunkiseudun suurimmat määrät havaittiin Helsingin Viikissä (4 700 hanhea), Vantaan Hämeenkylässä (1 600) ja Espoon Laajalahdella (1 500).

Suuria määriä valkoposkihanhia kokoontui myös Turun (3 200 hanhea), Mynämäen (2 800), Porin (2 800), Kotkan-Haminan (1 900) ja Kristiinankaupungin seudulle (900). Lisäksi satojen valkoposkihanhien parvia nähtiin Kokkolassa, Vaasassa, Virolahdella ja Vöyrissä. Sisämaassa eniten valkoposkihanhia havaittiin Hollolan ja Lahden alueella (580 lintua).

Kanta kasvaa suurten taajamien ulkopuolella

Vuosina 2009–2013 pääkaupunkiseudun syyskanta on vaihdellut 8 300 ja 8 700 valkoposkihanhen välillä. Myös pesimäkannan koko on vakiintunut Helsingin, Espoon ja Sipoon alueella, missä on viimeisen kolmen vuoden pesinyt noin 1300 paria. Näyttäisikin siltä, että pääkaupunkiseudulla valkoposkihanhien määrän kasvu on pysähtynyt. Pesimä- ja poikueympäristöjen laatu rajoittaa jo kannan kokoa.

Valkoposkihanhikannan kasvu näyttää tasaantuneen myös Turun seudulla. Sen sijaan suurten taajamien ulkopuolella pesimäkanta jatkaa kasvuaan niin Suomen rannikon saaristossa kuin sisämaan järvillä. Esimerkiksi Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa pesimäkanta on kasvanut huomattavasti viime vuodesta ja laji on levittäytymässä sisäsaaristoon. Lahden Vesijärven ympäristössä pesi kuluneena kesänä ensimmäisen kerran yli 100 valkoposkihanhiparia.

LINKIT

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.