OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvituskuvaa. Virolahden kirkko vuonna 2011 kuvattuna luoteesta nähtynä. Kuvaaja: Kerttu Vali / Victoria Media

Uskonnottomista vainajista selvä enemmistö siunataan hautaan evankelisluterilaisin menoin. Luterilaisen siunauksen saaneiden, kirkkoon kuulumattomien vainajien määrät ovat jopa kasvaneet STT:n tarkastelujaksolla vuosien 2004 ja 2011 välillä.

Tärkein syy uskonnollisten hautajaisten suosioon on kristillisten hautajaisten pitkissä perinteissä ja omaisten toiveissa. Tätä mieltä ovat niin kirkon, uskonnottomien kuin hautaustoimistojenkin edustajat.

Uskonnottomat korostavat myös tilojen saannin mahdottomuutta. Monet seurakunnat avaavat kappeleiden ovet vain uskonnollisille tilaisuuksille.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola näkee tilanteessa kaksi eri puolta.

–Onhan se toisaalta luonnollista, että kirkko voi määritellä pyhien tilojensa käytön. Ymmärrän senkin, että vaihtoehtoisia tiloja on vähän tarjolla.

Hautaustoimistojen Liiton mukaan tilojen löytäminen on vain järjestelykysymys ja uskonnottomat hautajaiset voi järjestää kunnassa kuin kunnassa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.