pelastusrengas

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH kiittää nuoria viisaasta vesillä olosta! SUH:n keräämien ennakkotietojen mukaan nuoret pitivät hyvin huolta itsestään ja toisistaan kesällä: yksikään ei hukkunut kesä-elokuussa 2013.

Elokuussa 2013 hukkui 15 miestä ja 3 naista, lisäksi heinäkuulle tuli kaksi tapausta lisää.  Viime vuonna vastaavana ajankohtana hukkui 12 miestä ja 3 naista. Elokuun loppuun mennessä on tänä vuonna hukkunut yhteensä 88 henkilöä: 73 miestä ja 15 naista. Vuonna 2012 vastaava luku oli 81 (71 miestä ja 10 naista). Lämmin kesä lisäsi erityisesti uidessa tapahtuneita hukkumisia.

Valtaosa hukkumisista on tapahtunut Etelä-Suomessa (21 henkilöä) Itä-Suomessa (20 henkilöä), sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa (19 henkilöä). Vuonna 2012 eniten hukkumisia tapahtui Itä-, Etelä- sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa (21 sekä 16 ja 16 henkilöä).

Tänä vuonna hukkuneista, joiden iästä oli maininta, peräti 75 % on ollut 50-vuotiaita tai vanhempia. Naisten hukkumisista valtaosa on tapahtunut uidessa, vain yksi nainen on hukkunut vesiliikenteessä (ja kahdessa tapa ei tiedossa).

Hukkumistilastot: www.suh.fi/hukkumistilastot

SUH muistuttaa veneilijöitä pelastusliivien tärkeydestä: niiden pitää olla oikeanlaiset ja ne pitää pukea oikein päälle. Monella hukkuneista olisi ollut huomattavasti paremmat edellytykset selviytyä, jos heillä olisi ollut pelastusliivit päällä. Alkoholin käyttöä vesillä tulee välttää.

Vedet alkavat viilentyä koko maassa, joten hypotermian vaara kasvaa sen myötä. Uimaan ei tule lähteä yksin, vaan pyytää joku mukaan tai ainakin seuraksi lähistölle (esim. laiturille tai rannalle). Lisäksi pitää aina varmistaa, että uintikaveri tulee perässä saunaan tai pukuhuoneeseen asti.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.