talvi_ilta8

Viime päivinä on Suomen aamuliikennettä kiusannut erittäin sakea sumu ja näkyvyys on paikoitellen ollut vain joitakin kymmeniä metrejä. Ihmetystä ovat aiheuttaneet sumussa takavalot pimeänä liikkuneet ajoneuvot.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvossa on käytettävä ajovaloja, kun sitä kuljetetaan pimeän tai hämärän aikana tai näkyvyyden ollessa sään tai muun syyn vuoksi heikentynyt. Useisiin uudempiin autoihin on asennettu päiväajovalot, jolloin autossa palavat normaalisti valot ainoastaan etupäässä ja valoautomatiikka huolehtii ajovalojen sytyttämisestä silloin, kun valaistusolosuhteet sitä edellyttävät. Sumussa valaistusolosuhteet eivät välttämättä muutu niin hämäriksi, että automatiikka huolehtisi ajovalojen sytyttämisestä. Ajovalojen syttyessä syttyvät myös takavalot ja eteenpäin näyttävien valojen valoteho kasvaa.

Uusien ajoneuvojen lisääntynyt tekniikka ja automatiikka on kehitetty helpottamaan kuljettajaa ja ajamista. Tekniikan käyttöön ja ominaisuuksiin on kuitenkin syytä huolella tutustua ja muistaa, että kuljettaja on aina vastuussa siitä, että ajoneuvon teknisiä laitteita käytetään oikein ja säännösten mukaisesti. Jos on epävarma automatiikan toimivuudesta, on parasta toimia itse. Tässä tapauksessa kääntää valokatkaisijasta ajovalot päälle.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.