kasha_jacqueline_nabagesera_1

Kasha Jacqueline Nabagesera on nainen, joka kotimaassaan Ugandassa on henkensä uhalla taistellut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Itsekin seksuaalivähemmistöön kuuluva Nabagesera saapuu Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin vieraaksi Helsinkiin 17.–21. syyskuuta.

Nabagesera on yli kymmenen vuoden ajan puolustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Hänet palkittiin vuonna 2011 ihmisoikeuksien Nobeliksi kutsutulla kansainvälisellä Martin Ennals –ihmisoikeuspuolustajapalkinnolla ja tänä vuonna Nürnbergin kansainvälisellä ihmisoikeuspalkinnolla.

Nabageseran kotimaassa Ugandassa on vireillä laajaa kansainvälistä huomiota saanut homoseksuaalisuuden vastainen lakialoite. Laista tulee maailman ankarimpia, jos se hyväksytään parlamentissa. Jo nyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva voi Ugandassa menettää työpaikkansa, joutua perheensä hylkäämäksi, pahoinpitelyn kohteeksi tai jopa menettää henkensä.

“Ugandassa lainsäädäntöä tiukennetaan entisestään samaan aikaan, kun meillä Suomessa aktiivisesti keskustellaan tasa-arvoisesta avioliittolaista. Ihmisoikeuspuolustajien suojelu on valtioiden velvollisuus”, muistuttaa KIOSin toiminnanjohtaja Ulla Anttila.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta toimivit aktivistit ovat ahtaalla, sillä sekä yhteisön jäsenet että viranomaiset suhtautuvat heihin kielteisesti. Monet kohtaavat häirintää.

“Ihmisoikeuspuolustajilla on erityisrooli demokratian vahvistamisessa ja yhteiskunnallisessa kehityksessä, he tarvitsevat tukea ja usein myös suojelua”, muistutta Anttila.

Seminaari: Ihmisoikeuspuolustajat sosiaalisen muutoksen tekijöinä 18.9.2013

Nabagesera puhuu keskiviikkona 18.9. Kuntatalolla järjestettävässä seminaarissa Promoting Human Rights – Human Rights Defenders as Actors of Social Change. Seminaarin järjestävät yhteistyössä KIOS, Kepa, Ihmisoikeusliitto ja Amnesty.

Seminaariin osallistuu myös pakistanilainen asianajaja Hina Jilani, joka on työskennellyt erityisesti naisten, lasten, vähemmistöjen ja vankien oikeuksien puolesta. Jilani oli vuosina 2000–2008 ensimmäinen YK:n ihmisoikeuspuolustajista vastaava erityisedustaja. Tänä vuonna hänet valittiin Nelson Mandelan perustamaan “The Elders” –ryhmään, johon kuuluu myös presidentti Martti Ahtisaari. Jilani vierailee Helsingissä 17.–20. syyskuuta.

Seminaarissa puhuvat myös vammaisaktivisti Krishna Gautam ja ihmisoikeuspuolustajien suojeluun erikoistunutHassan Shire Sheikh Ugandasta. Kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä edustaa Front Line Defendersin johtaja Mary Lawlor.

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.