large_1378892430621

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto Kuvaoikeudet: SAK

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto hämmästelee kainuulaisen marjayrittäjän suhtautumista thaimaalaisiin marjanpoimijoihin.

Kyse on Saarijärvellä syntyneestä kiistasta poimijoiden ja yrittäjän välillä. Poimijat ovat tyytymättömiä pieniksi jääneisiin tuloihin, mistä yrittäjä puolestaan syyttää poimijoita.

– Suomalaiset luonnonmarja-alan yrittäjät rekrytoivat ahkerasti poimijoita ulkomailta, mutta eivät sovella heihin työsuhteen ehtoja vaan pitävät heitä yksityisyrittäjinä. Jos näin on, miksi marjanostajana oleva yritys arvostelee nyt marjanpoimijoiden ”laiskuutta” ja ”tehottomuutta”? Anu-Tuija Lehto ihmettelee.

Lehdon mukaan arvostelu viittaa siihen, että tilaajayritys on itsekin mieltänyt saavansa yksin poimijoiden työn tuloksen. Jos kyse olisi todella poimijoiden yrittäjyydestä, tilaaja ostaisi marjansa muualta eikä hänelle kuulu, miten ahkerasti kukin poimii.

Saarijärven tapaus on vain yksi surullinen esimerkki, miten turvaton ulkomailta tulevien marjanpoimijoiden asema Suomessa on. Anu-Tuija Lehdon mielestä poimijoiden asemaa parantaisi, jos heihin sovellettaisiin normaalin työsuhteen ehtoja.

– Ulkomailta tulevilla luonnonmarjojen poimijoilla on yleensä vain yksi toimeksiantaja, jolla on mahdollisuus johtaa ja valvoa heidän työntekoaan. Poimijoihin pitäisi siksi soveltaa työlainsäädännön ja työehtosopimuksen määräyksiä palkasta, työajasta, vuosilomasta ja muista työehdoista.

Lue myös: Thaipoimijat tekivät rikosilmoituksen ihmiskaupasta

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.