1236591_606517096053380_2053703333_n

Vuoden Kyläksi 2013 valittiin Soinilansalmi Leppävirralta. Kylä on osoittanut, että järjestelmällinen työ tuo hyvinvointia. Suomen Kylätoiminta ry palkitsi valtakunnallinen Vuoden Kylän 2013 sunnuntaina 15.9.2013 paikalliskehittäjien valtakunnallisessa LOKAALI-juhlaseminaarissa Tammelassa. Paikalla olivat kaikki palkintojen saajat, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen, Suomen Kylätoiminta ry:n edustajat ja paikalliskehittäjiä yli 200

Soinilansalmi toteuttaa kyläsuunnitelmaa järjestelmällisesti keskittyen erityisesti turvallisuus- ja kansalaistaitojen parantamiseen. Kylä ei jää odottelemaan mahdollisia kuntarakenteiden muutoksia, vaan se on ottanut ohjat käsiinsä ja luonut kyläsuunnitelman rinnalle hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman, jossa otetaan huomioon mahdolliset muutokset kunta- ja palvelurakenneasioissa. Soinilansalmen menestys pohjautuu suunnitelmallisuuteen.

Soinilansalmi ei nuku, vaan siellä tapahtuu jatkuvasti. Tapahtumat, hankkeet, kansainvälinen toiminta, Plan-kummilapsitoiminta, yhteistyö järjestöjen ja naapurikylien kanssa sekä osallistuminen Leppävirran kyläneuvoston eri seminaareihin ja koulutustilaisuuksiin pitävät kyläläiset virkeinä ja tuovat näkyvyyttä. Kylä viestii aktiivisesti eri medioiden
kautta laajemmallekin yleisölle paikkakuntansa tapahtumista. Näkyvyys ja toiminta ovat luoneet kylälle hyvän imagon, joka myy puolestaan kaikki vapaat tontit alueelta.

Valintaraati kiittelee Soinilansalmea pitkäjänteisestä kehittämisestä, jossa osaaminen ja tulokset näkyvät. Kyläläiset ovat sitoutuneita kyläsuunnitelmaan: kaikilla on omat vastuunsa, joita he toteuttavat motivoituneina. Soinilansalmelaiset ovat lähteneet rohkeasti toteuttamaan ideoitaan ja toimivat erinomaisena esimerkkinä muille maaseudun kylille, sekä kunnan ja valtiovallan päättäjille.

Pienessä Soinilansalmen kylässä on noin 110 asukasta ja se on Varkaudesta noin 40 km pohjoiseen. Kylä kuuluu Leppävirran kuntaan ja Pohjois-Savon maakuntaan.

Juhlassa palkittiin myös kunniamaininnan saavat kylät, Vuoden Maaseutukasvo 2013, Vuoden Maaseututoimija 2013 ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjät. Pitkäaikaisesta kehittämisestä jaettavat palkinnot puhuvat koko Suomea palvelevasta työstä.

– Vuoden Kylä 2013: Soinilansalmi (Leppävirta, Pohjois-Savo)
– 1. Kunniamaininta Vuoden Kylä 2013: Rasimäki (Valtimo, Pohjois-Karjala)
– 2. Kunniamaininta Vuoden Kylä 2013: Kuusaa-Jokela (Haapajärvi, Pohjois-Pohjanmaa)
– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Ann-Sofi Backgren (Korsnäs, Pohjanmaa)
– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Pentti Nieminen (Kangasala, Pirkanmaa)
– Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Leena Virri-Hanhijärvi (Sastamala, Pirkanmaa)
– Vuoden Maaseututoimija 2013: Kaarlo Lepistö (Vaasa)
– Vuoden Maaseutukasvo 2013: Heikki Luoma (Jokioinen) ja Jukka Mäkinen

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.