Beersheba_Israel_Map

Ylen toimittajan ja kuvaajan kimppuun hyökättiin sunnuntaina nyrkein beduiinikylässä Israelin keskiosissa. Kuvausryhmän tulkki loukkaantui kahakassa ja kuvaaja sai mustelmia.

Ylen Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Eero Ojanperä ja hänen kuvausryhmänsä joutuivat väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi Israelissa. Välikohtaus tapahtui beduiinikylässä lähellä Beerseban kaupunkia sunnuntaina 15. syyskuuta iltapäivällä.

Ryhmä oli kuvaamassa kuvituskuvaa Israelin beduiinien pakkosiirroista kertovaan tv-juttuun. He kuvasivat liikkuvasta autosta kylää, kun ryhmä kyläläisiä yllättäen hyökkäsi kimppuun.

Kun he näkivät kameran, he hyökkäsivät auton kimppuun ja repivät kameran, kuvaajan ja tulkin ulos autosta. He hakkasivat tulkkia ja kuvaajaa sekä särkivät auton sivu- ja takaikkunan, Eero Ojanperä kertoo.

Kuvausryhmän paikallinen tulkki sai lieviä vammoja ja vietiin sairaalaan tarkistettavaksi. Eero Ojanperän mukaan vammat eivät ole vakavia.

Ylen kuvaaja Markku Rantala selvisi lyönneistä mustelmilla. Hyökkääjät ottivat hänen kakkoskamerana käyttämänsä pienikokoisen tv-kameran haltuunsa. Kamerassa oleva kuvamateriaali jäi hyökkääjien haltuun. Tv-ryhmä menetti vain kyläkuvauksen kuvamateriaalin, tv-jutun tärkeimmät materiaalit ovat tallessa.

“Hyökkääjät hämmästyttävän vihaisia”

Kylissä asuu Israelin beduiineja, joita maan hallitus on siirtänyt uusille alueille vanhoilta asuinseuduiltaan. Useat uusista alueista ovat muodostuneet ongelmagetoiksi. Ojanperän tekeillä oleva juttu käsittelee beduiinien sopeutumista uusille asuinalueille ja yhteiskuntaan.

– Välikohtaus ei anna siitä hyvää kuvaa, Ojanperä sanoo.

Paljon ulkomailta juttuja toimittanut Ojanperä kuvailee tilannetta uhkaavaksi. Hyökkääjät ottivat kivet nyrkkiensä sisään ja löivät näin kuvaajaa ja tulkkia.

Hyökkääjät olivat hämmästyttävän vihaisia. Emme osanneet arvata, että he olisivat näin äkäisiä kuvaamisesta, varsinkin kun kuvasimme autosta. Paikallinen tulkkimme ja palestiinalainen autonkuljettaja sanoivat, että koskaan aikaisemmin ei ole tapahtunut tällaista, vaikka he ovat liikkuneet joka puolella täällä.

Kahakan jälkeen kuvausryhmän tulkki vietiin Beerseeban sairaalaan tarkastettavaksi ja muu ryhmä meni paikalliselle poliisilaitokselle tekemään asiasta tutkintailmoitusta. Israelin poliisi tutkii tapahtunutta rikosnimikkeillä ryöstö ja pahoinpitely.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.