j5zg1v8e6ncfhkbzlvw4

Invalidiliitto on ottanut kantaa valtion talousarvioesitykseen vuodelle 2014. Liitto pelkää kuntatalouteen kohdistettujen säästötoimenpiteiden uhkaavan nuorisotakuun toteutumista.

Nuorisotakuun toteutuminen edellyttää kuntia lisäämään palvelujaan kuten työpajoja, työkeskuksia ja kuntouttavaa työtoimintaa. Vuonna 2014 kuntouttavaan työtoimintaan osallistujien arvioidaan lisääntyvän n. 2000 henkilöllä edellisvuoteen verrattuna, mutta talousarviossa toimintaan ei ole osoitettu lisää määrärahoja. Jos työllistymistä edesauttaviin toimenpiteisiin ei satsata riittävästi, menevät siihen käytetytkin varat hukkaan.

Nuorisotakuu lupaa tarjota kaikille alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuun toteutuminen on kuitenkin uhattuna. Järvenpääläisen 19-vuotiaan Viveka Mattssonin kohdalla kolme kuukautta ovat jo menneet umpeen. Hän valmistui toukokuussa 2013 taloushallinnon merkonomiksi ja sai heti sen jälkeen Sanssi-kortin kera kehotuksen itsenäiseen työnhakuun. Tarvitsemaansa työvalmentajan tukea työpaikan löytämiseksi Vivekalle ei ole TE- toimistosta tarjottu.

Invalidiliitto tekee aktiivisesti valtakunnallista vaikuttamistyötä vammaisten ammatillisen kuntoutuksen, koulutuksen ja työllistymisen edesauttamiseksi. Invalidiliitto kannattaa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin kevään kehysriiheen esittämää Kansalaisjärjestöt nuorisotakuun toteuttajina -hanketta, koska kolmas sektori pystyy työllistämään myös fyysisesti vammaisia nuoria.

Invalidiliiton syyskuussa alkaneen Palkkaa taitoa -kampanjan tavoitteena on herättää työnantajat ymmärtämään, että liikuntavammainen nuori on aivan yhtä osaava työntekijä kuin muutkin nuoret. Kampanjassa viisi liikuntavammaista nuorta etsii itselleen työtä ja samalla he rohkaisevat muitakin vammaisia nuoria tekemään samoin.

Invalidiliiton lausunto on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa:

http://www.invalidiliitto.fi/portal/fi/invalidi…nanotot?bid=965

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.