356_39373008503_9410_n

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki 

– Demokratia ja kirjastolaitos kulkevat käsi kädessä. Siitä osoituksena on tämä viikko. Tänään juhlitaan Turun kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlia. Ja huomenna eduskunnassa pidetään säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlaistunto. Molemmat ovat merkkitapauksia suomalaisen demokratian, sivistyksen ja tasa-arvon kannalta, sanoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki Turun pääkirjastossa pitämässään juhlapuheessa tiistaina 17. syyskuuta.

– Lapsena saatu lukuinnostus kantaa läpi elämän. Siksi haluamme huolehtia siitä, että aina uudet sukupolvet innostuvat lukemaan. Lasten ja nuorten monipuolisten lukutaitojen edistämiseksi olemme käynnistäneet valtakunnallisen Lukuinto-hankkeen. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että myös kieli- ja kulttuurivähemmistöillä on mahdollisuus oppia lukuharrastuksen kautta, ministeri sanoi.

Kulttuuriministeri linjasi, että kirjastojen tehtävä ei liity vain perinteisen luku- ja kirjoitustaidon ylläpitämiseen.

– Informaatiota tulvii yhä monikanavaisemmin. Tämän informaatiotulvan keskeltä pitää oppia poimimaan oikea tieto ja toisaalta kriittisesti arvioimaan kaikkia lähteitä. Siksi kirjastoilla on merkittävä rooli myös mediakasvatuksessa.

Kulttuuriministeri toivoi puheessaan, että kunnat arvostaisivat kirjasto- ja kulttuuripalvelujaan myös taloudellisesti vaikeina aikoina.

– Kulttuurista leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa. Kulttuuripalveluiden hyöty on moninkertainen niiden kustannuksiin verrattuna. Esimerkiksi kirjastopalveluiden järjestämiseen kunnilta kuluu keskimäärin vain 0,8 prosenttia kunnan kokonaismenoista. Se on pieni hinta kulttuurisesta ja alueellisesta tasa-arvosta.

Arhinmäki sanoi, että kirjasto on maamme ylivoimaisesti suosituin ja käytetyin kulttuuripalvelu.

– Maksuttomuus on erottamaton osa kirjastoa. Ensimmäisessä kirjastolaissa vuodelta 1928 määriteltiin jo kirjastojen ydintehtävät ja maksuttomuus. Kirjastopalvelujen maksuttomuudesta tulee pitää kiinni kaikissa olosuhteissa.

Kirjaston ydin on kulttuuriministerin mukaan edelleen kirjoissa, niiden lainaamisessa ja lukemisessa.

– Mutta samaan aikaan kirjaston pitää olla paljon enemmän. Lähikirjasto on parhaimmillaan alueen kulttuurikeskus, jossa on monipuolisesti tarjolla muutakin taidetta kuin kirjallisuutta. Se on kokoontumispaikka, jossa on mahdollisuus vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Ministerin koko puhe OKM:n verkkosivuilla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.