5529_127862509586_5797145_n

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.)

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) haki pontta budjettipuheeseensa Nälkämaan laulusta. Ikävä vain, ettei lainaus osunut aivan kohdalleen.

–Nälkämaan laulua lainatakseni: Meidän on uudesti luotava tämä maa, Urpilainen tapaili Kainuun maakuntalaulun sanoja.

Tässä kohdin Urpilainen poikkesi etukäteen kirjoitetusta tekstistä, jota hän luki eduskunnan budjettikeskustelun aluksi. Siinäkään lainaus ei ollut aivan kohdallaan: ”Meidän on uudestaan luotava tämä maa”.

Oikea muotoilu Ilmari Kiannon sanoittamassa laulussa kuuluu näin: ”Meidän on uudesta luotava maa, raukat vaan menköhöt merten taa!

Urpilainen vetoaa yrityksiin, että ne käyttävät tulevasta veronalennuksesta saamansa hyödyn oman toimintansa vahvistamiseen.

Urpilaisen mukaan osinkoverotuksen uudistuksella kannustetaan yrityksiä sijoittamaan voittonsa uuteen tuotantoon ja innovaatioihin, ei jakamaan niitä voittoina omistajille.

Urpilainen kuvaili hallituksen linjaa “kultaiseksi keskitieksi”.

–Esitykset merkittävästä lisävelanotosta eivät ole sen vastuullisempia kuin esitykset äärimmäisistä leikkauksista.

FAKTAA:

Nälkämaan laulu eli Kainuun marssi (“Kuulkaa korpeimme kuiskintaa…”) on vuodelta 1911 peräisin oleva Ilmari Kiannon runo, jonka sävelsi lauluksi Oskar Merikanto. Nälkämaan laulu on kainuulaisten maakuntalaulu, joka sanoituksellaan pyrkii kuvaamaan Kainuun luonnonkauneutta sekä kainuulaisten sisukkuutta, ahkeruutta jaisänmaanrakkautta.

Nälkämaan laulu on eniten laulettuja maakuntalaulujamme. Kajaanin maanviljelysseura tilasi laulun sen tekijöiltä seuran omaksi lauluksi. Alkuperäinen teksti oli pidempi kuin nykyisin tunnettu; maanviljelysseuran sihteeri piti tekstiä liian pitkänä, joten hän muokkasi sen yhdessä säveltäjän kanssa sittemmin tunnettuun muotoonsa.

Nälkämaan laulun Sanat

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.