Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta on tyytyväinen hallituksen päätökseen ottaa vastaan 500 Syyrian pakolaista ensi vuonna. Valtuuskunta pitää tärkeänä, että Suomi auttaa Syyrian sodan uhreja ja osallistuu inhimillisen hädän lievittämiseen.

Valtuuskunta keskusteli Syyrian tilanteesta valmistautuessaan puolentoista viikon päästä (30.9.–4.10.) pidettävään parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon. Syyrian sota on ollut esillä yleiskokouksessa monta kertaa.

Syyrian sodan aiheuttaman inhimillisen hädän lisäksi valtuuskunta on huolissaan kriisin vaikutuksista Lähi-idän muihin valtioihin ja alueen vakauteen. Suurin osa sisällissodan jaloista paenneista syyrialaisista on päätynyt pakolaisleireille naapurimaihin. Näiden maiden resurssit ovat kovalla koetuksella pakolaisten määrän kasvaessa jatkuvasti.

YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n mukaan Syyriasta on paennut maan rajojen ulkopuolelle jo yli kaksi miljoonaa ihmistä. Järjestö on pyytänyt kaikkia maita ottamaan lisää Syyrian pakolaisia. Suomeen on sisäministeriön tietojen mukaan tullut tänä vuonna hieman yli seitsemänkymmentä pakolaista Syyriasta.

Ruotsiin on tähän mennessä saapunut noin 15 000 syyrialaispakolaista. Norjassa noin 3500 ja Tanskassa noin 730 syyrialaista on saanut turvapaikan.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Neuvoston 47 jäsenmaan parlamentaarikoista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Maria Guzenina-Richardson (puheenjohtaja, sd.), Kimmo Sasi (vpj., kok.), Antti Kaikkonen (kesk.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) sekä varajäseninä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Riitta Myller (sd.), Jaana Pelkonen (kok.) ja Jouko Skinnari (sd.).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.