2610

Kuva: Keskon viestintä

Suomalaiset käyttivät viime vuonna keskimäärin 182 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 79 kiloa viljaa, 78 kiloa lihaa, 59 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) ravintotaseen ennakkotiedoista.

 Naudan- ja siipikarjanlihaa syötiin yhtä paljon

Siipikarjanlihan kulutus kasvoi kolme prosenttia ja naudanlihan vajaan prosentin verran edellisvuodesta. Sianlihan kulutus sen sijaan laski reilun prosentin. Sianlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 36, naudanlihaa ja siipikarjanlihaa kumpaakin 18,7 kiloa. Lampaanlihan kulutus oli 0,7 kiloa. Hevosen- ja poronlihaa kului molempia puoli kiloa. Lihan kokonaiskulutus pysyi suunnilleen edellisvuoden tasolla. Vuonna 2012 kulutus oli henkeä kohti keskimäärin 77,5 kiloa, kun mukaan lasketaan myös riista ja syötävät elimet.

Kananmunia kului viime vuonna 10,6 kiloa henkeä kohti. Kulutus kasvoi kuusi prosenttia edellisvuodesta. Voin kulutus jatkoi kasvuaan, mutta maltillisemmin kuin edellisenä vuonna. Voita kulutettiin viime vuonna keskimäärin runsaat neljä kiloa ja rasvaseoksia kolme kiloa henkeä kohti.

 Täysmaidon kulutuksen kasvu jatkui

Vuonna 2012 juotiin maitoa keskimäärin 130 litraa henkeä kohti. Kulutetusta maitomäärästä noin puolet oli kevytmaitoa, 40 prosenttia rasvatonta ja 10 prosenttia täysmaitoa. Täysmaidon kulutus kasvoi edellisvuodesta vajaa 10 prosenttia ja kevytmaidon noin prosentin. Rasvattoman maidon kulutus väheni jo toisena vuonna peräkkäin, mutta lasku oli puolet pienempää kuin edellisvuonna.

Viilin, jogurtin ja piimän kulutus laski hieman edellisvuodesta. Jogurttia ja viiliä kului kolmisen prosenttia ja piimää puoli prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kerman kulutus sen sijaan kasvoi 6 prosenttia. Nestemäisten maitotuotteiden kokonaiskulutus oli viime vuonna keskimäärin 182 kiloa henkeä kohti eli saman verran kuin vuonna 2011. Juustoa syötiin 22 kiloa henkeä kohti, kilon verran edellisvuotta enemmän.

Viljan kulutuksessa ei suuria muutoksia

Viljaa käytettiin viime vuonna kaikkiaan 79 kiloa henkeä kohti. Määrästä oli vehnää 47, ruista 15,5, kauraa ja riisiä kumpaakin runsaat 5 kiloa.Vehnän kulutus nousi reilun kilon edellisvuodesta ja palautui takaisin vuoden 2010 tasolle. Ohran kulutus kasvoi vajaa puoli kiloa, kauran ja rukiin kulutus sen sijaan pieneni noin puoli kiloa. Riisin kulutus laski reilun prosentin edellisvuodesta.

Hedelmät ja vihannekset

Tuoreita hedelmiä kului keskimäärin 51,5 kiloa henkeä kohti. Kasvua edellisvuodesta oli vajaan prosentin verran. Tuoreista hedelmistä oli sitrushedelmien osuus noin 13 ja muiden hedelmien 38 kiloa. Hedelmäsäilykkeitä ja kuivattuja hedelmiä käytettiin yhteensä hieman alle 8 kiloa. Tuoreiden vihannesten kulutus oli viime vuonna runsaat 57 kiloa, mikä on lähellä muutaman viime vuoden keskiarvoa.

Tilaston taustaa

Tiken ravintotase on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Ravintotaseeseen kuuluu yhteensä 12 eri elintarvikeryhmää. Taseessa lasketaan yli 70 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruoka­käyttöön. Ruokakäytön perus­teella lasketaan elintarvikkeiden kulutusluvut henkeä kohti vuodessa.

Tiettyjen tuotteiden, kuten vihannesten, kulutusluvut ovat tällä tilastointimenetelmällä vain suuntaa antavia. Ne kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa ja ne sisältyvät tällöin kulutusmääriin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.