Google Maps - Google Chrome_2013-09-22_15-01-50

Ulkoministeriön arvion mukaan terrorismin uhka Keniassa on korostunut. Uhka koskee niin Nairobia kuin osia Kenian rannikkoakin. Lauantaina somalialainen al-Shabaab-ryhmä hyökkäsi ulkomaalaisten suosimaan ostoskeskukseen Kenian pääkaupungissa Nairobissa.

Terrorismin uhka Keniassa on edelleen korkea Somalian tilanteen takia. Kenia osallistuu osana Afrikan unionin AMISOM-operaatiota sotilaalliseen toimintaan al-Shabaab -liikettä vastaan Somaliassa, ja ääriliikkeet ovat vastanneet terroriuhkauksilla. Terrori-iskujen  uhkaa Nairobissa pidetään  edelleen korkeana. Mahdollisten iskujen  kohteina voivat olla niin kenialaiset instituutiot kuin turistikohteet, mukaan lukien kauppakeskukset ja yökerhot. Nairobissa on räjähtänyt kranaatteja. Keniassa olevia kehotetaan välttämään vilkkaita/ruuhkaisia julkisia alueita, olemaan valppaina sekä seuraamaan tiedotusvälineitä. Eastleighin kaupunginosaa on syytä välttää.

Turvallisuussyistä ei suositella matkustamista Kenian rannikkoalueelle 150 km alueella Somalian rajalta lukuun ottamatta Lamun saarta. Lamulla vierailevien on syytä kuitenkin pysytellä Lamun-saarella ja välttää veneretkiä saaren ulkopuolelle . Maan muiden alueiden osalta ei tulisi matkustaa 60 km alueella Somalian rajalta. Muun muassa Garissassa on ollut useampia kranaattihyökkäyksiä . Myös EU-kansalaisia on kidnapattu tai joutunut väkivallan uhreiksi näillä alueilla viime vuosien aikana.

Väkivaltaiset aseelliset ryöstöt ovat mahdollisia erityisesti Nairobissa, Mombasassa ja rannikon muissa turistikohteissa. Kasvavana uhkana ovat autokaappaukset sekä myös ulkomaalaisiin kohdistuneet kidnappaukset lunnaita vastaan.

Erilaiset massatilaisuudet ja erityisesti mielenosoitukset voivat muuttua väkivaltaisiksi, jopa ihmishenkiä vaativiksi.

Ajantasaisimman kuvan tilanteesta maassa saa lyhytaaltoradioasemia (FM radio) ja uutisia kuuntelemalla ennen matkaa ja matkan aikana.

Liikenneturvallisuus on erittäin heikkoa Keniassa. Pienkoneiden lentoturvallisuus on edelleen huolenaihe.

Pohjois-Kenia on suurelta osin turvatonta aluetta rikollisuuden ja muun muassa karjanryöstelystä johtuvien ajoittaisten etnisten väkivaltaisuuksien johdosta. Koillis-Kenia (alue Isiolosta ja Garissasta pohjoiseen ja itään sekä tie etelästä ja lännestä Garissaan) on jatkuvasti ollut epävakaata aluetta ja yksin autolla liikkumista ei voida suositella tällä alueella. Manderassa on esiintynyt väkivaltaisia klaanien välisiä maanomistukseen ja vedensaantiin liittyviä yhteydenottoja, joissa on kuollut useita henkilöitä.

Omatoimimatkailu ilman paikallista opasta ei ole suositeltavaa. Omatoimisen matkailijan kannattaa vähintäänkin tarkistaa polttoaineen saatavuus sekä viestintämahdollisuudet, kuten kännyköiden verkon kattavuus alueella, jolla aikoo liikkua. Luonnonpuistoissa matkustaessa on myös syytä noudattaa varovaisuutta,

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.