Heidi Hautala

Kehitysministeri Heidi Hautala Kuva: STT-Lehtikuva/valtioneuvoston kanslia

Kehitysministeri Heidi Hautala kertoi maanantaina 23. syyskuuta New Yorkissa pidetyssä YK:n korkean tason vammaiset ja kehitys -kokouksessa, että Suomi kaksinkertaistaa rahoituksen vammaisia henkilöitä tukeville hankkeille vajaasta kuudesta kuudesta miljoonasta eurosta yli kymmeneen miljoonaan euroon. Tuki kattaa muun muassa tämän vuoden lisärahoituksen YK:n vammaiskumppanuusohjelmalle.

“Suomessa kotimaiset kansalaisjärjestöt, erityisesti vammaisjärjestöt, ovat ulkoministeriön pääasiallisia kumppaneita vammaiskysymysten kehitysyhteistyön toteutuksessa”, ministeri Hautala sanoi. Monenkeskisessä yhteistyössä Suomi on YK:n vammaisoikeuskumppanuusohjelman (UNPRPD) ja YK:n vammaisraportoijan päärahoittajia.

Joka seitsemäs maailman ihminen on vammainen. “Vaikka YK:n vuosituhatjulistuksessa tunnistetaankin valtioiden vastuu turvata ihmisoikeudet kaikille ja valtioita kehotetaan kiinnittämään erityistä huomioita kaikkein haavoittuvimpiin ryhmiin, yhdessäkään vuosituhattavoitteessa ei mainita vammaisia henkilöitä”, ministeri Hautala muistutti Suomen puheenvuorossa.

“Vuosituhattavoitteiden määräaika vuosi 2015 lähestyy ja meidän pitää käyttää nyt tämä tilaisuus varmistaaksemme, että vuoden 2015 jälkeistä aikaa koskevat linjaukset huomioivat myös vammaisten henkilöiden oikeudet ja tarpeet”, Hautala vetosi.

Epätasa-arvoisuuden poistaminen on yksi keskeisiä tavoitteita vuoden 2015 jälkeisellä kehitysagendalla. “Jos jätämme esimerkiksi vammaiset henkilöt kehitysponnistelujen ulkopuolelle, se ei yksistään kiellä heiltä ihmisoikeuksia vaan myös vähentää niitä panoksia, joita nämä yksilöt voivat taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen eteen tehdä”, Hautala sanoi.

Kehitysministeri Heidi Hautala tapasi maanantaina New Yorkissa myös Yhdysvaltain ulkoministeriön vammaisneuvonantajan Judith Heumannin. Hautala ja Heumann vaihtoivat ajatuksia Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyöstä vammaisten henkilöiden oikeuksien edistämiseksi, korkean tason kokouksen lopputuloksista ja siitä, miten käytännössä parhaiten voitaisiin edistää ihmisoikeusperustaista kehitysagendaa vuoden 2015 jälkeisissä kehitystavoitteissa.

Kokousta voi seurata sosiaalisessa mediassa:

www.facebook.com/ulkoministerio ja

www.twitter.com/ulkoministerio

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.