Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja kehitysministeri Heidi Hautala matkustavat YK:n yleiskokouksen 68. istunnon avajaisviikolle New Yorkiin 23.-28. syyskuuta. Suomen valtuuskuntaa yleiskokouksessa johtaa ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka pitää Suomen yleiskeskustelupuheenvuoron perjantaina 27. syyskuuta.

Suomi profiloituu yleiskokouksen avajaisviikolla erityisesti rauhanvälityksen, naisten oikeuksien, kehityskysymysten, vammaisten oikeuksien ja asevalvonnan tiimoilta. Erityisen huomion kohteena yleiskokouksessa ovat yhtäältä YK:n vuosituhattavoitteet ja niiden jälkeinen niin kutsuttu post-2015-kehitysagenda, toisaalta Syyrian tilanne.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja isännöi yhdessä Turkin ulkoministerin kanssa rauhanvälityksen ystäväryhmän ministerikokouksen torstaina 26. syyskuuta. Kokous on Suomi-Turkki-yhteisaloitteen järjestyksessä neljäs ministerikokous ja siinä keskustellaan muun muassa YK:n ja alueellisten järjestöjen yhteistyön kehittämisestä rauhanvälityksessä.

Ulkoministeri Tuomioja pitää kansainvälisen asekauppasopimuksen (Arms Trade Treaty, ATT)  ydinryhmän puheen asekauppasopimuskokouksessa. Lisäksi Tuomioja isännöi yhdessä Uruguayn ulkoministerin kanssa YK:n rauhanturvaamiseen liittyviä ajankohtaisia haasteita koskevan sivutapahtuman 25. syyskuuta.

Kehitysministeri Heidi Hautala pitää Suomen puheenvuoron korkean tason vuosituhattavoitteiden tarkastelukokouksessa keskiviikkona 25. syyskuuta. Samana päivänä Suomi järjestää yhdessä Liberian ja YK:n tasa-arvojärjestön kanssa ministeritason sivutapahtuman naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan poistamisesta. Ministeri Tuomioja avaa tapahtuman ja ministeri Hautala osallistuu paneelikeskusteluun Liberian ministerin ja UN Womenin uuden pääjohtajan kanssa.

Ministeri Hautala toimii yhdessä Tunisian ministerin kanssa pyöreän pöydän keskustelun puheenjohtajana vammaisia henkilöitä ja kehitystä käsittelevässä korkean tason kokouksessa.

Ministeri Tuomioja puhuu Rio+20-kokouksen päätösten toimeenpanoon liittyvässä kestävän kehityksen korkean tason poliittisen foorumin kokouksessa. Hän osallistuu myös Syyriaa ja Sahelin aluetta sekä ydinaseriisuntaa ja ydinkoekieltosopimusta koskeviin kokouksiin.

Molemmilla ministereillä on lisäksi lukuisia kahdenvälisiä ministeritason tapaamisia ja tapaamisia YK-järjestöjen korkean johdon kanssa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.