76475634758

POP Vakuutuksen tutkimuksesta käy ilmi, että 43,8 prosentilla on tuttava, jonka epäilee ajaneen autoa kännissä. Vastaajista joka viidennes myöntää itsekin tarttuneensa rattiin päihtyneenä. Rattijuopumusten uusimisen estämiseksi yli puolet suomalaisista olisi valmis pakottamaan kiinnijääneen vieroitukseen.

Vakuutuksia verkossa tarjoava POP Vakuutus teetti Cint-tutkimusyhtiöllä reilun tuhannen henkilön verkkokyselyn alkoholista ja autoilusta. Yleisintä päihtyneenä ajaminen on tutkimuksen mukaan 23 – 35-vuotiaiden keskuudessa. Heistä lähes neljännes (23,9 %) kertoo ajaneensa autoa, vaikka epäilivät ylittäneen sallitun promillerajan. ( Hanakammin auton rattiin tartutaan päihtyneenä Länsi-Suomessa (21,3 %) ja Pohjois-Suomessa (20,5 %). Lisäksi päihtyneenä ajaminen näyttää olevan yleisempää miesten (27,1 %) kuin naisten keskuudessa (11,6 %).

– Luvut ovat huolestuttavan korkeita, mutta valitettavasti myös hyvin linjassa vakuutustilastojen kanssa. Harva kostean illan jälkeen autoon suuntaava tulee ajatelleeksi, että ihmisuhrien lisäksi hän saattaa asettaa itsensä lähes elinikäiseen velkakierteeseen. Vakuutusyhtiö korvaa syyttömille osapuolille koituneet vahingot, mutta perii ne takaisin syylliseltä, POP Vakuutuksessa ajoneuvovakuutuksista vastaava Erkka Ansala kertoo.

Enemmistö suomalaisista, lähes 60 prosenttia ei kaipaa muutosta nykyisiin promillerajoihin. 40 prosenttia vastaajista olisi kuitenkin laskemaan rajan nollaan. Nollalinja saa suurimman kannatuksen 56 – 70-vuotiaiden keskuudesta, joista selkeä enemmistö olisi valmis muuttamaan nykyistä rajaa.

– Nollatoleranssi on jo käytössä monissa maissa kuten naapurimaassamme Virossa. Huolestuttavaa mielestäni olikin, että 61,2 prosentille vastaajista ei ollut ajatellutkaan asiaa, että promilleraja voisi olla ulkomailla eri kuin Suomessa. Suosittelinkin kaikkia ulkomaille autoilemaan suuntautuvia tarkistamaan kohdemaan promillerajan ikävien yllätyksien välttämiseksi, Ansala kehottaa.

Suomessa rattijuopumuksesta kiinnijääneitä ei nykykäytännön mukaan ohjata pakolla vieroitukseen. Suomalaisten selkeä enemmistö, 52,3 % olisi kuitenkin valmis tekemään tähän muutoksen.

Isossa-Britanniassa jotkin vakuutusyhtiöt ovat ryhtyneet järjestämään rattijuopumuksesta tuomituille kursseja, joilla pyritään estämään rikoksen uusimista. Käytäntö on saanut myös paikallisten tuomioistuimien hyväksynnän, ja kurssin suorittaminen voi alentaa tuomion pituutta.

– Suomessakin kannattaisi avata keskustelu siitä, miten ennaltaehkäisyn lisäksi voitaisiin jo kerran rattijuopumuksesta tuomittuja estää uusimasta rikostaan. Kyseeseen voisi tulla ohjaus vieroitukseen, kursseille tai esimerkiksi ajoneuvon takavarikointi, jonka lainsäädäntömme jo mahdollistaa. Ajoneuvon takavarikointia valtiolle Suomessa käytetään rattijuopumustapauksissa nykyisin erittäin harvoin, vaikka se voisi olla tehokas keino estää rikoksen uusiminen, Ansala sanoo.

Tutkimus teetettiin Omnibus-verkkokyselynä syyskuussa Cint-tutkimusyhtiön kautta. Tutkimukseen osallistui 1 025 vastaajaa ja otos oli väestöä demografisesti edustava.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.