Sini Saarela, At The Leninsky District Court Of Murmansk

Greenpeace Internationalin aktivisti Sini Saarela oikeudessa Murmanskissa 26. syyskuuta 2013. Saarela ja muut aktivistit olivat rauhanomaisesti osoittamassa mieltään Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petsoranmerellä, kun Venäjän rannikkovartiosto 19. Syyskuuta laittomasti valtasi Arctic Sunrisen kansainvälisillä vesillä. © Igor Podgorny / Greenpeace

Greenpeace Internationalin suomalaisaktivisti Sini Saarela on määrätty Murmanskissa Venäjällä pidätettäväksi kolmeksi vuorokaudeksi odottamaan uutta käsittelyä. Aktivistit olivat rauhanomaisesti osoittamassa mieltään Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petsoranmerellä, kun Venäjän rannikkovartiosto 19. Syyskuuta laittomasti valtasi Arctic Sunrisen kansainvälisillä vesillä.

”Oletteko nähneet meidän käyttävän väkivaltaa?”, Sini Saarela kysyi tuomarilta oikeudessa korostaessaan mielenosoituksen rauhanomaisuutta.

”Olemme tietysti huolissamme Sinistä. Hän on rauhallinen luontoihminen, joka kantaa syvää huolta planeettamme tulevaisuudeta. Tämä on karmea yritys tukahduttaa kaikkien niiden ääni, jotka yrittävät vastustaa öljy-yhtiöiden yritystä porata öljyä herkällä Arktiksella”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Tunnen suomalaisena häpeää siitä, että Sinin maanmiehen Jorma Ollilan johtama Shell on yhteistyössä Gazpromin kanssa hamuamassa Venäjän Arktiksen öljyä sen jälkeen, kun Shellin aikeet onnistuivat Alaskan pohjoispuolella”, Laakso jatkaa.

Greenpeace Nordicin suomalaiset työntekijät ja aktivistit osoittavat solidaarisuuttaan Sinille huomenna perjantaina. He kokoontuvat Greenpeacen toimistolla kello 11, Iso Roobertinkatu 20-22, Helsinki, ja lähtevät Venäjän suurlähetystölle.

Taustatietoa Sini Saarelasta

Sini Saarela on the Arctic Oil Tour

Sini Saarela 8. syyskuuta 2013 Kirkkoniemessä Norjassa ennen lähtöä osoittamaan mieltä arktista öljynporausta vastaan. © Denis Sinyakov / Greenpeace

Sini Saarela on 31-vuotias ympäristöaktivisti Helsingistä, kylmän sodan ja Tšernobylin ajan lapsi. Hän on luontoihminen, ja viettää kesäisin paljon aikaa metsässä. Omien sanojensa mukaan ihan tavallinen tyyppi, mutta hänelle ei riitä vaikuttamiseksi äänestäminen kotimaassa kerran neljässä vuodessa.

Sini on ottanut osaa useisiin mielenosoituksiin niin Suomen metsien puolesta kuin ydinvoimaa vastaan. Sini on kokenut kiipeilijä, ja hänet muistetaan muun muassa osoittamassa mieltä usean päivän ajan Olkiluoto 3:n työmaan nosturissa vuonna 2007. Sinin ja muiden aktivistien mielenosoituksen jälkeen työmaalta paljastui useita turvallisuuspuutteita.

Siniä eivät Jäämeren karut olosuhteet ole pelottaneet. Hän on toistamiseen torjumassa öljynporausta Prirazlomnajalla. Viime vuonna hän nousi lautalle yhdessä Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoon kanssa. Viime vuonna hän myös joutui kylmään kylpyyn, kun venäläisen huoltoaluksen miehistö kaatoi kumiveneen, jossa Sini oli.

“Meitä voi yrittää pysäyttää jääkylmällä vedellä, mutta se ei lannista, sillä tiedämme, kuinka tärkeää tälle herkälle ympäristölle on estää öljynporaus. Ympärilläni oleva arktinen luonto ei selviä öljyvuodoista”, Sini totesi jo tuolloin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.