1 olli luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen

OAJ harkitsee sellaisten liikuntalajien opetuksen kieltämistä jäseniltään, joissa oppilaiden jatkuva valvominen on mahdotonta. Taustalla on tämänviikkoinen käräjäoikeuden päätös, jonka mukaan nurmijärveläinen rehtori tuomittiin sakkoihin liikuntatunnilla sattuneen pulkkaonnettomuuden vuoksi.

– Tuomion perusteella näyttää siltä, että koulussa ei enää voi tapahtua yhtään vahinkoa tai tapaturmaa ilman, että siihen haetaan syyllistä opettajista tai rehtoreista, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Luukkaisen mukaan huoltajat hakevat vahingon tapahduttua herkästi syyllistä myös siksi, että jos syyllinen onnistutaan nimeämään koulun henkilökunnasta, oikeus voi velvoittaa kunnan maksamaan korvauksia uhrille.

– Nyt on syytä punnita ainakin maastojuoksun, murtomaahiihdon, suunnistuksen ja laskettelun opetuksen kieltämistä opettajilta. Näissä lajeissa opettaja ei pysty mitenkään valvomaan jatkuvasti kaikkia. Hänen on siis mahdotonta taata, että mitään vahinkoja ei sattuisi, Luukkainen sanoo.

Erityisesti Luukkainen on huolissaan koulun työskentelyilmapiirin mahdollisesta muutoksesta tällaisten laintulkintojen jälkeen.

– Kokeileminen ja uuden oppiminen ovat osa koulutuksen perusluonnetta ja tehtävää. Yhteiskunnan ilmapiirin pitää rohkaista siihen eikä lietsoa pelkäämään koko ajan juridisia seurauksia.

Tällä viikolla Hyvinkään käräjäoikeudessa käsitelty pulkkaonnettomuus sattui viime vuoden tammikuussa. Siinä kahdeksannen luokan oppilas sai selkäydinvamman, ja se sattui liikuntatunnilla koulualueen ulkopuolella. Opettaja oli jakanut luokan ryhmiin ja oli onnettomuuden sattuessa toisaalla. Hänet vapautettiin syytteistä, mutta rehtori sai 680 euron sakkotuomion. Hän ei osallistunut opetukseen, mutta sai tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.