rauhanvälitys_tuomioja_davutoglu

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu tapasivat mediaa rauhanvälitysystäväryhmän kokouksen jälkeen. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Rauhanvälityksen ystäväryhmän neljäs ministerikokous pidettiin 26. syyskuuta New Yorkissa ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja Turkin ulkoministerin Ahmet Davutoglunjohdolla. Kokoukseen osallistuivat muun muassa YK:n varapääsihteeri Jan Eliasson, ETYJ:n pääsihteeri Lamberto Zannier, Islamilaisten maiden järjestön pääsihteeri Ekmeleddin Ihsanoglu sekä useita ulkoministereitä eri maanosista.

Ministeri Tuomioja korosti, että rauhanvälitys on kustannustehokas kriisinhallinnan väline. Rauhanvälityksen rahoitusta YK:ssa tuleekin lisätä. Ministerikokous päätti, että seuraavan rauhanvälityksen päätöslauselman aiheena on alueellisten järjestöjen rooli rauhanvälityksessä. Ministeri Tuomioja korosti tarvetta koota rauhanvälityksestä kiinnostuneita maita yhteen kaikissa alueellisissa järjestöissä. Suomi on omalta osaltaan aktiivinen rauhanvälityksen vahvistamiseksi niin EU:ssa kuin ETYJ:ssä.

Ulkoministeri Tuomioja nosti esiin naisten roolin rauhanvälityksessä. Naisia tulee saada mukaan rauhanvälittäjiksi ja neuvotteluvaltuuskuntien johtajiksi. Naisten osallistumisella voidaan tehostaa rauhanvälitystä ja vahvistaa rauhansopimusten kestävyyttä.

Naisia tulee saada mukaan rauhanvälittäjiksi ja neuvotteluvaltuuskuntien johtajiksi. Naisten osallistumisella voidaan tehostaa rauhanvälitystä ja vahvistaa rauhansopimusten kestävyyttä.

Syyskuussa 2010 perustetussa rauhanvälityksen ystäväryhmässä on tällä hetkellä 45 jäsentä: YK, sen jäsenvaltioita ja alueellisia järjestöjä. Uusimmat ystäväryhmän jäsenvaltiot ovat Kenia, Montenegro ja Yhdysvallat. Yhdysvaltoja edusti tänään pidetyssä kokouksessa YK-suurlähettiläs Samantha Power. Powerin mukaan rauhanvälityksen ystäväryhmä muodostaa ytimen ponnisteluille, jotta kansainvälinen yhteisö olisi valmistautunut ehkäisemään seuraavan Syyrian kaltaisen kriisin.

Ministri Tuomiojan puhe ystäväryhmän kokouksessa (englanniksi)

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.