pKISbwVuPxWkGpySqGqduPJ_DOs8XN3v_Cvmy9wNXrKeLlsbYXJoHHE_zbTlu_lF4T1AZWYDIsVKEXrqp9_MZc6Sz-TiIYfA86WBDpXhE9aMlU63ePBqqVokvZa1Rk0pGzAazIO7-LRDgo_av2DMHHKOLHo564oLHL4ZhlC_noQ46-emgUtR1GTHVcyjD-T2tnPU_2W57STtBQSQ5HJVLFnn7OZ5

Tämän viikon sunnuntaina (29.9.2013) kotikatsomoissa päästään todistamaan historiallista hetkeä, kun lottoarvonta esitetään viimeisen kerran Yle TV1:llä. Lauantaista 5.10. alkaen lottoarvonnat nähdään MTV3-kanavalla Kymmenen uutisten jälkeen.

Lottoarvontoja on ehditty näyttää Ylellä yli 42 vuoden ajan – Loton ensimmäisestä arvonnasta lähtien. Tähän aikaan on mahtunut yli 2 200 lottoarvontaa, yli 3 000 Loton päävoittajaa, kymmeniä arvontalähetyksissä esiintyneitä henkilöitä sekä neljä lottokonetta.

Yli 2 200 arvontalähetystä: Yle on esittänyt Loton arvontalähetyksiä jo yli 2 200 kappaletta.

42 vuotta 9 kuukautta: Loton arvontalähetykset ehtivät pyöriä Ylellä 42 vuoden ja 9 kuukauden ajan. Ensimmäinen lottoarvonta nähtiin Ylellä sunnuntaina 3.1.1971. Tuolloin oikea rivi oli 1, 9, 18, 19, 36 ja 37 ja lisänumerot 5, 25 ja 27. Täysosumia löytyi yksi kappale. Ensimmäisen runsaan puolentoista vuoden ajan Loton arvontapäivä oli sunnuntai. Lauantai vaihtui arvontapäiväksi vasta kierroksella 36/1972.

3 078 päävoittoa: Sinä aikana, kun lottoarvontaa on seurattu Ylen kanavalta, on Lotossa saatu yhteensä 3 078 päävoittoa. Määrä saattaa vielä kasvaa, jos tämän viikon sunnuntain arvonnassa löytyy täysosumia.

Kymmeniä virallisia valvojia: Sinä aikana, kun lottolähetykset ovat pyörineet Ylellä, on ruudussa nähty kymmeniä sisäasianministeriön virallisia valvojia ”Hyvää iltaa” -toivotuksineen. Ylivoimaisesti tunnetuin heistä on vuosina 1990–2005 virallisena valvojana toiminut Aulis Gerlander.

Lukuisia juontajia: Virallisten valvojien lisäksi runsaan 42 vuoden aikana Ylen esittämissä lottolähetyksissä on nähty myös lukuisia juontajia. Yksi ensimmäisiä lottojuontajia oli aiemmin tv-kuuluttajana tutuksi tullut Pirkko-Liisa Ihamuotila, joka aloitti juontajana vuonna 1975. Ihamuotilan tehtäviin kuului arvonnan jälkeen kertoa veikkausvoittovarojen käyttökohteista sekä seuraavan viikon pottisumma. Ihamuotilan tuuraajana toimi Yleisradion Viisasten kerhon puheenjohtaja Kauko Saarentaus. 70-luvun lopulla lottoarvonnan juontajina nähtiin teatterikoululaisia, muiden muassa Turo PajalaArmi Sillanpää ja Pertti Sveholm. Sittemmin lottolähetyksen juontajina on nähty useita eri kasvoja. Nykyisistä lottojuontajista pisimpään on juontanut Johanna Helin, joka nähtiin ensi kerran ruudussa vuonna 2000.

4 lottokonetta: Ylen esittämissä arvontalähetyksissä on nähty vuosien varrella neljä eri lottokonetta. Ensimmäinen arvontakone tilattiin vuonna 1970 Saksasta. Uudemmat koneet ovat Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen suunnittelemia ja valmistamia. Nykyiset lottokoneet nähdään myös MTV3:n lottolähetyksissä.

Jatkossa Lotto lauantaisin MTV3:lla Kymmenen uutisten jälkeen

Loton, Viking Loton, Eurojackpotin ja Jokerien arvontalähetykset tuotetaan ja näytetään lokakuun alusta lähtien MTV3:lla. Kenon ilta-arvonnat näytetään jatkossakin Nelosella, mutta niiden tuotannosta vastaa MTV3. Viking Loton ja Keskiviikko-Jokerin arvonnat nähdään keskiviikkoisin klo 22:25 MTV3:lla.  Loton ja Lauantai-Jokerin arvonnat puolestaan nähdään lauantaisin klo 22:15 MTV3:lla. Eurojackpotin ja Perjantai-Jokerin arvonnat nähdään perjantain ja lauantain välisenä yönä puolen yön jälkeen Subilla ja MTV3:lla.

Veikkauksen arvontaohjelmien siirtyminen MTV3-kanavalle liittyy Viestintäviraston toukokuussa tekemään päätökseen, joka estää Veikkauksen nykymuotoisen yhteistyön Ylen kanssa. Veikkaus aloitti Viestintäviraston päätöksen jälkeen arvontojen uudistamiseen liittyvän selvitystyön. Huolellisen taustaselvityksen ja kilpailutuksen jälkeen Veikkaus valitsi arvontojen lähetyskanavaksi MTV3:n. Päätös koskee vuositasolla lähes 700 arvontalähetyksen tuottamista.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.