Sini Saarela, 29 syyskuuta 2013

Greenpeace Internationalin suomalaisaktivisti Sini Saarela oikeuden kuultavana Murmanskissa sunnuntaina 29. syyskuuta 2013. Sini Saarela oli rauhanomaisesti osoittamassa mieltä 18. syyskuuta 2013 Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajalla Petsoranmerellä, minkä jälkeen 19. syyskuuta 2013 Venäjän rannikkovartiosto kansainvälisen merioikeuden vastaisesti valtasi Greenpeace International Arctic Sunrise -aluksen ja pidätti aktivistit. (C) Greenpeace

Greenpeacen suomalaisaktivisti Sini Saarela on määrätty Murmanskissa kahdeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen epäiltynä merirosvoudesta.

Suomalaisaktivisti Sini Saarela on määrätty Murmanskissa tutkintavankeuteen marraskuun 24. päivään saakka. Asiasta kertoo ympäristöjärjestö Greenpeace.

Saarelaa epäillään merirosvouksesta samoin kuin järjestön muita Arctic Sunrise -aluksella olleita aktivisteja. Saarela on kiistänyt syyllisyytensä merirosvoukseen.

Syyttäjä perusteli oikeuden päätöstä sillä, että tutkintavankeuteen jättäminen estää aktivisteja tuhoamasta Arctic Sunrisella olevia todisteita.

– En aio hävittää todisteita, sillä ne osoittavat, että olemme rauhanomaisia ja syyttömiä. Olen rehellinen ja seison tekojeni takana, Saarela sanoi Greenpeacen mukaan oikeudelle.

Toistaiseksi lähes kaikki 30 aktivistista on määrätty kahden kuukauden tutkintavankeuteen. Greenpeacen mukaan on todennäköistä, että oikeus antaa saman tuomion kaikille.

Greenpeace aikoo ohjelmajohtaja Tapio Laakson mukaan valittaa oikeuden päätöksestä ja siitä, että aktivisteja pidettiin yli viikko kiinniotettuina ilman syytettä.

Venäjä otti aktivistit kiinni viime viikon torstaina Jäämerellä, kun he osoittivat mieltään arktista öljynporausta vastaan.

“Oikeuskäsittely puolueellinen”

Sini Saarela pitää Murmanskissa meneillään olevaa oikeuskäsittelyä puolueellisena.

– Oikeusprosessi on puolueellinen, tuomari on puolueellinen, syyttäjä on puolueellinen, Saarela sanoi Helsingin Sanomille lehden paikalla olevan toimittajan Twitter-viestin mukaan.

Venäjä otti aktivistit kiinni viime viikon torstaina Jäämerellä, kun he osoittivat mieltään arktista öljynporausta vastaan.

Saarelan ja seitsemän muun aktivistin oikeuskäsittely on alkanut tänään Murmanskissa. Oikeus on kuullut Saarelaa. HS:n mukaan hän kertoi olleensa sairaalahoidossa mutta voivansa hyvin.

Oikeus määräsi käsittelyssä ensimmäisenä kuullun aktivistin kahden kuukauden tutkintavankeuteen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.