73647238

Kuvaaja: Jaana Ahjokangas

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätökset kauppojen aukioloajoista pyhäinpäivänä 2.11.2013 ja loppiaisena 6.1.2014.

Kymenlaakson maakunnan alueella vähittäiskaupat saavat olla avoinna pyhäinpäivänä
kello 12.00 – 18.00 ja loppiaisena kello 12.00 – 21.00 välisenä aikana.

Etelä-Karjalan maakunnan alueella vähittäiskaupat saavat olla avoinna pyhäinpäivänä
kello 12.00 – 18.00 ja loppiaisena kello 12.00 – 21.00 välisenä aikana.

Espoon, Helsingin ja Vantaan kuntien alueella vähittäiskaupat saavat olla avoinna loppiaisena kello 12.00 – 21.00 välisenä aikana.

Vähittäiskauppojen aukioloa säätelevän lain mukaan aluehallintovirasto voi erityisestä syystä myöntää poikkeusluvan aukiolorajoituksiin. Erityisenä syynä pidetään liikkeen sijaintiin, matkailuun, yleisötapahtumaan tai vastaavaan tilanteeseen liittyvää tekijää, joka vaikuttaa palvelujen kysyntään. Lain tarkoittama matkailuun liittyvä ja palvelujen kysyntää lisäävä tilanne on käsillä pyhäinpäivänä ja loppiaisena, joiden ajaksi on tutkimuksen mukaan ennustettu runsaasti venäläisiä matkailijoita pääkaupunkiseudulle sekä kaakkoisen Suomen maakuntiin.

Laki vähittäiskauppojen aukioloajoista ei koske liikehuoneistoa, jossa kioskikaupan vakituisessa liiketoimintakäytössä oleva myyntipinta-ala on enintään 100 neliömetriä. Näissä myyntipaikoissa ei kuitenkaan saa myydä seuraavia tuotteita, jos niiden ilmoitettu vähittäismyyntihinta on enemmän kuin 200 euroa:

  • kultasepänteoksia ja kelloja,
  • tekstiilejä, laukkuja, vaatteita ja jalkineita,
  • valokuvausalan ja optisen alan tuotteita,
  • kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa,
  • konttorikoneita,
  • maa- ja metsätalouskoneita.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.