Kuntaliitto on huolestunut Syyrian humanitaarisesta hädästä ja pitää tärkeänä, että Suomi antaa korkeatasoista kansainvälistä suojelua niille, jotka sitä tarvitsevat. Valtio ja kunnat voivat kantaa yhdessä toimien vastuuta pakolaisten auttamisessa, todetaan Kuntaliiton kirjeessä sisäasiainministeri Päivi Räsäselle.

Kunnat ovat tärkeässä asemassa humanitaarisen vastuun kantamisessa. Erityisen tärkeää on huolehtia, että Suomeen saapuvien henkilöiden kotouttavat ja työllistävät toimenpiteet onnistuvat.

Jotta kunnat voisivat ottaa syyrialaiset pakolaiset vastaan onnistuneesti, valtion tulee kantaa oma osuutensa tehtävästä. Vastaanottamisesta maksettavia laskennallisia korvauksia tulee korottaa vastaamaan kustannustasoa hallitusohjelman ja valtion kotouttamisohjelman mukaisesti.

Ellei yleiskorotusta valtion korvaukseen saada tässä vaiheessa, on tärkeää taata erillisrahoituksella kuntien mahdollisuudet kotouttaa onnistuneesti vähintäänkin nämä syyrialaiset maahan tulevat henkilöt, Kuntaliitto toivoo. Tästä tulisi tehdä päätös samassa yhteydessä, kun päätetään syyrialaisten pakolaisten vastaanottamisesta.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan pienet kunnat vastaanottavat kiintiöpakolaisia suuria kuntia useammin.

– Monet suuret kunnat vastaanottavat paljon oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita. Lisäksi pakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden muutto maan sisällä lisää suurten kuntien tehtäviä sen verran paljon, ettei niiden palvelukapasiteetti useinkaan valitettavasti riitä enää kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen, EU-asiain päällikkö Erja Horttanainen Kuntaliitosta toteaa.

Maan hallitus päätti 20. syyskuuta, että Suomi vastaanottaa 500 syyrialaista pakolaista vuoden 2014 aikana. Heistä 200 henkilöä otetaan Suomen vuotuisen kiintiöpakolaisen joukossa ja 300 henkilöä lisäkiintiössä. Tavoitteena on sijoittaa syyrialaiset pakolaiset suoraan kuntiin samaan tapaan kuin muutkin kiintiöpakolaiset.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.