Italy map Walking Nov 07

Kainuun poliisilaitoksella on ollut tutkittavana rikossarja, jossa Kajaanissa asuvan 35 -vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen erilaisiin petos- ja väärennysrikoksiin.

Maaliskuussa mies sai Kajaanilaisesta autoliikkeestä käyttöönsä uuden henkilöauton. Hän tilasi autoliikkeestä noin 38.000 euroa maksavan auton ja toimitti autoliikkeelle tietokoneella väärentämänsä maksukuitin kauppahinnan maksamisesta. Hän sai auton ajettavakseen, mutta autoliike ei kuitenkaan antanut luovutustodistusta, koska rahat eivät olleet kirjautuneet yrityksen tilille. Mies ennätti ajella uudella autollaan parin viikon aikana lähes 3000 kilometriä. Autoliikkeen tehtyä asiasta rikosilmoituksen poliisi otti auton takavarikkoon ja palautti sen takaisin autoliikkeelle. Miestä epäillään törkeästä petoksesta ja väärennyksestä.

Toukokuussa mies halusi käyttöönsä lomamökin ja hän löysi Sotkamosta matkailuyrittäjän, joka vuokrasi hänelle mökin kuukauden ajaksi. Mökin vuokrauksesta aiheutunut 2700 euron lasku jäi useista hyvistä lupauksista huolimatta kuitenkin maksamatta. Tätä tekoa tutkitaan petoksena.

Toukokuun lopulla mies halusi viedä perheensä lomailemaan Italiaan ja hän varasi matkatoimistolta lennot ja hotellin, joiden yhteishinta oli yli 6000 euroa. Hän toimitti matkatoimistolle tietokoneella väärentämänsä maksukuitin jolla hän sai lentoliput itselleen ja pääsi perheensä kanssa lomamatkalle. Matkan aikana matkatoimistolle selvisi, ettei heidän tililleen ollut tullutkaan maksua ja tämän vuoksi he kuolettivat paluulentoon oikeuttavat lentoliput. Kotimatkan järjestämiseksi mies oli yhteydessä kahteen työkaveriinsa ja sai heidät lainamaan rahaa yli 3000 euroa kertomalla tarinan lompakon ja pankkikortin anastamisesta. Toiselle työkaverille mies vielä valitteli tilisiirtojen viivästymistä juhannuksen vuoksi, minkä vuoksi tämä maksoi vielä suoraan lentoyhtiölle noin 2500 euron lentoliput Italiasta Suomeen. Matkan jälkeen mies lähetti työkaverille väärentämänsä pankkisiirtokuitin, jonka mukaan hän olisi maksanut velat takaisin. Näitä tekoja tutkitaan petoksina ja väärennöksinä.

Elo-syyskuun aikana mies sai kahdesta Kajaanilaisista autoliikkeestä ja muutamilta yksityishenkilöiltä ajettavakseen useita noin 20.000 euron hintaisia henkilöautoja. Näissäkin autokaupoissa mies toimitti väärennettyjä pankkisiirtokuitteja, joilla hän yritti saada myyjät vakuuttumaan maksujen suorittamisesta. Autot olivat miehelle ajettavana muutamien päivien ajan ja omistajat itse hakivat autonsa pois huomattuaan maksukuitit väärennetyiksi. Näitä tekoja tutkitaan petoksina ja väärennyksinä.

Tämän tarinan opetuksena on se, ettei pidä uskoa edes arkistotunnuksella olevaan pankkisiirtotositteeseen, koska sellaisen väärentäminen on nykytekniikalla hyvin helppoa. Maksun saaminen on varmaa vasta siinä vaiheessa, kun rahat näkyvät omalla tiliotteella. 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.