Suomen YK-suurlähettilään eli pysyvän edustajan sijainen, suurlähettiläs Janne Taalas valittiin YK:n budjetti- ja hallintokomitean puheenjohtajaksi New Yorkissa 1. lokakuuta länsimaiden edustajana. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen toimii budjetti- ja hallintokomitean johdossa.

Budjetti- ja hallintokomitea on viides YK:n yleiskokouksen kuudesta pääkomiteasta. Komitea aloittaa työnsä 3. lokakuuta ja jatkaa sitä koko 68. yleiskokouksen ajan syyskuuhun 2014 asti. Komitea päättää kaikista YK:n budjetti- ja hallintoasioista.

Komitean tärkein tehtävä on syksyllä päättää YK:n sääntömääräisestä budjetista vuosille 2014-2015. Pääsihteerin budjettiesityksen pohjalta käytävistä neuvotteluista odotetaan vaikeita. Kuluvan kaksivuotiskauden (2012-2013) budjetti on hieman yli viisi miljardia dollaria. Keväällä 2014 komitea käsittelee YK:n rauhanturvabudjetin, jonka suuruus tänä vuonna on seitsemän ja puoli miljardia dollaria.

YK:n toimintaa rahoittavat jäsenvaltiot, joilla on maksukyvyn mukaan asetettu maksuosuus. Nykyisen budjetin suurimpia maksajia ovat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska ja Iso-Britannia. Suomeen osuus varsinaisesta budjetista vuonna 2013 on 13,23 miljoonaa dollaria.

Suurlähettiläs Janne Taalaksella on pitkä kokemus kansainvälisistä järjestöistä. Hän on toiminut pysyvän edustajan sijaisena Suomen YK-edustustossa New Yorkissa vuodesta 2010.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.