WWF Suomi vaatii, että Venäjällä pidätettyinä olevat ja merirosvoudesta syytetyt Greenpeacen aktivistit vapautetaan välittömästi. Syytettyjen aktivistien joukossa on suomalainen Sini Saarela. WWF Suomi pitää venäläisten viranomaisten toimintaa asiassa kohtuuttomana. WWF Suomi jakaa Greenpeacen huolen arktisen alueen tulevaisuudesta ja muistuttaa, että fossiilisten polttoaineiden yhä laajempi hyödyntäminen uhkaa ilmaston lisäksi useita arvokkaita elinympäristöjä.

Suomalaisen Sini Saarelan lisäksi syytteet merirosvoudesta on tähän mennessä luettu ainakin kahdelle muulle aktivistille. Venäjällä merirosvoudesta voidaan määrätä enimmillään 15 vuoden vankeusrangaistus.

”Venäjän reaktio ja syytteet ovat täysin ylimitoitettuja, sillä Greenpeacen mielenosoitus oli rauhanomainen. Olemme erittäin huolissamme kansalaisyhteiskunnan toiminnasta Venäjällä, mikäli tällainen linja jatkuu”, sanoo WWF Suomen pääsihteeriLiisa Rohweder .

Greenpeacen aktivistit olivat osoittamassa Petsoranmerellä mieltään maakaasu- ja öljy-yhtiö Gazpromin arktista öljynporausta vastaan. WWF Suomi jakaa Greenpeacen syvän huolen arktisen alueen öljynporauksesta.

”Greenpeace on mielenosoituksellaan erittäin aiheellisesti halunnut kiinnittää huomiota vakavaan ympäristöuhkaan. Arktisen alueen luonto on erityisen haavoittuva ja öljykatastrofin sattuessa vaikutukset ovat erittäin suuria ja näkyvät vielä kymmenienkin vuosien jälkeen ympäristössä. Lisäksi öljyntorjunta on todella vaikeaa tällaisissa olosuhteissa”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen .

Fossiiliset polttoaineet ja niiden yhä laajempi hyödyntäminen uhkaavat paitsi ilmastoa, myös useita ainutlaatuisia elinympäristöjä ja lajeja. Fossiilisten polttoaineiden kysyntä aiheuttaa painetta siihen, että polttoaineita etsitään ja hyödynnetään yhä herkemmistä ekosysteemeistä. Tällä hetkellä fossiilisten polttoaineiden etsinnän takia uhan alla ovat arktisen alueen lisäksi monet muut maapallon ainutlaatuisista paikoista, kuten Afrikan vanhin kansallispuisto ja Unescon maailmanperintökohde Virungan kansallispuisto.

”Ilmaston ja haavoittuvien ekosysteemien kannalta tärkein ratkaisu on fossiilisten polttoaineiden korvaaminen kestävästi tuotetulla uusiutuvalla energialla kaikkialla maailmassa”, Luukkonen sanoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.