ulko-tammio-erikois

 

Lisää retkiä ja toimintaa Itäisen Suomenlahden kansallispuiston suosituimmalle saarelle

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto sai uuden kummin, kun Haminan pursiseura ryhtyi Ulko-Tammion saarikummiksi. Kummitopiminta on osa laajempaa hanketta, jossa Metsähallituksen luontopalvelut kehittää suojelualueiden hyväksi tehtävän vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia ja järjestöyhteistyön muotoja.

Haminan pursiseura (HPS) on vuonna 1882 perustettu, purjehdusta ja moottoriveneilyä harrastavien veneilijöiden yhdistys. Idea kummiudesta lähti liikkeelle keväällä 2013, kun pursiseura järjesti Ulko-Tammiossa talkoot rantojen siivoamiseksi. Yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelujen ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa järjestetty tapahtuma onnistui hyvin ja idea saarikummiudesta vahvistui. Syyskuussa Itäisen Suomenlahden kansallispuiston puistomestari Hanna Stöckell ja HPS:n kommodori Mauri Dunder vahvistivat kädenpuristuksellaan kummisuhteen syntymisen.

Saarikummitoimintana yhdistys järjestää vuonna 2014 Ulko-Tammioon useita eskaadereita, venekuntien yhteisiä retkiä, joiden yhteydessä on myös toimintaa saaren ja Suomenlahden puolesta. Esimerkiksi yhdistyksen keväteskaaderi suuntautuu Ulko-Tammioon Euroopan kansallispuistopäivän kunniaksi 24.5.2014. Tuolloin saarella talkoillaan rantojen ja saaren kevätsiivouksen merkeissä.

Ulko-Tammio on Itäisen Suomenlahden kansallispuiston suosituin retkeilysaari. Saarikummiuden kautta yhdistykselle ei synny etuoikeuksia muihin saarella vierailijoihin nähden, vaan päinvastoin yhdistys velvoittaa jäsenensä käyttäytymään kummisaarellaan hyvää merimiestapaa ja satamakäytäntöä noudattaen.

– Ennen kaikkea kummius Suomenlahden erään hienoimman saaren kanssa merkitsee Haminan pursiseuralle hyvää mieltä, mainetta ja kunniaa!, sanoo ideaa junaillut yhdistyksen aktiivi Ari Kultanen.

Saarikummien avulla Metsähallitus odottaa saavansa arvokasta tietoa saaren kehittämiseksi: retkeilypalvelujen parantamiseksi ja yhteensovittamiseksi kansallispuiston luonnonsuojelutavoitteiden kanssa.

– Kummina toimimisen kautta yhdistys saa omakohtaisen siteen ainutlaatuiseen retkikohteeseen ja samalla Itäinen Suomenlahti saa aktiivisen suojelijan, puistomestari Hanna Stöckell sanoo.

Kummiutta testataan aluksi vuoden 2014 ajan.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.