Liha

Uudet suositukset kehottavat vähentämään punaisen lihan syömistä. Kuva: BigStockPhoto

Uusitussa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa (NNR 2012) kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota yksittäisten ravintoaineiden sijaan ruokavalion kokonaisuuteen, eri ruoka-aineiden laatuun ja merkitykseen ravintoaineiden lähteenä sekä yhteyttä terveyteen. Yli sadan asiantuntijan yhteistyönä syntyneet suositukset sisältävät myös ravintoainekohtaiset saantisuositukset.

Lisäksi annetaan suositukset riittäväksi fyysiseksi aktiivisuudeksi, joka vähentää elintavoista johtuvia sairauksia. Pohjoismaisten suositusten perustana on vahva tutkimusnäyttö ja niiden tarkoituksena on edistää terveyttä ja vähentää tauteja, joihin ravitsemuksella voidaan vaikuttaa.

Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten keskeiset kohdat julkistettiin 3.10.2013 Pohjoismaisen Ministerineuvoston järjestämässä tilaisuudessa Kööpenhaminassa. Suositukset muodostavat pohjan kaikkien Pohjoismaiden kansallisille ravitsemussuosituksille ja toimivat ravitsemustieteen opetuksen perustana. Uudistustyötä on ohjannut Pohjoismaisen Ministerineuvoston alainen työryhmä.

D-vitamiinin ja seleenin saantisuositukset nousivat hieman, hiilihydraattien ja rasvojen saannissa painottuu laatu

Lajissaan viidensien suositusten sisällössä ei ole suuria muutoksia aikaisempaan suositukseen. D-vitamiinin saantisuositusta on hieman nostettu yli 2-vuotiailla ja aikuisilla sekä iäkkäillä henkilöillä. Myös seleenin päivittäistä saantisuositusta on hieman nostettu. Rasvan osuuden vaihteluvälin ylärajaa päivittäisestä energiansaannista on nostettu ja hiilihydraattien päivittäisen saantisuosituksen vaihteluvälin alarajaa on puolestaan hieman laskettu. Rasvan ja hiilihydraattien laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Tyydyttymättömien rasvojen osuutta edelleen korostetaan ja hiilihydraatit tulisi saada pääosin kuitupitoisista ruoka-aineista.

Suositusten pääkohdat
• Kertatyydyttymättömien rasvahappojen suositus energiansaannista (E%) on 10 – 20 (ennen 10-15 E%)
• Muiden rasvahappojen osalta suosituksia on hieman tarkennettu. Tyydyttyneiden rasvahappojen saannin tulee olla alle 10 E% (ennen n. 10 E%) ja monityydyttymättömiä rasvahappoja tulee olla 5-10 E%, jossa ainakin 1 E% omega-3-rasvahappoja (ennen vähintään 0,5 E%). Transrasvahappojen saannin tulee olla mahdollisimman vähäistä (ennen yhdistetty tyydyttyneiden rasvahappojen kanssa).
• Rasvojen saannin vaihteluväli on 25 – 40 % E% (ennen 25 -35 E%)
• Lisätyn sokerin saannin tulee olla alle 10 E%
• Ravintokuitua tulisi saada vähintään 25 -35 g/pv (> 3 g/MJ) luonnollisista kuitupitoisista ruoista kuten täysjyväviljasta, marjoista ja hedelmistä, kasviksista sekä palkokasveista.
• Hiilihydraattien saannin vaihteluväli on 45 – 60 E% (ennen 50-60 E%)
• Proteiinin saannin vaihteluväli on 10- 20 E% ja suositus annetaan myös g/painokilo/pv.
• D-vitamiinin saantisuositus on yli 2 -vuotiaille ja aikuisille (< 75 v.) 10 µg/pv (ennen 7,5 µg/pv), ja yli 75-vuotialle 20 µg/pv (ennen 10 µg/pv)
• Seleenin saantisuositus on naisille 50 µg ja miehille 60 µg/pv (ennen 40 µg ja 50 µg/pv) ja raskaana oleville ja imettäville naisille 55 µg/pv (ennen 50 µg/pv)
• Aikuisten tulisi liikkua kohtuullisen kuormittavuuden teholla vähintään 150 minuuttia viikossa tai rasittavalla teholla 75 minuuttia viikossa. Lasten tulisi liikkua monipuolisesti vähintään 60 minuuttia päivässä.

Suomalaiset suositukset julkistetaan tammikuussa 2014. Pohjoismaisiin suosituksiin perustuvat suomalaiset suositukset valmistelee maa- ja metsätalousministeriön asettama valtion ravitsemusneuvottelukunta syksyn 2013 aikana.

– Suositusten valmistelu laajan asiantuntijaryhmän voimin on pohjoismaista yhteistyötä parhaimmillaan. Niiden painottuminen myös erilaisiin ruokavalintoihin yksittäisten ravintoaineiden ohella antaa erinomaisen pohjan omalle jatkotyöllemme kansallisiksi ravitsemussuosituksiksi. Kansalliset suositukset on tarkoitus saada valmiiksi tammikuuhun mennessä, jonne olemme suunnitelleet julkistamistilaisuutta, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Nyt julkaistu kokonaisuus sisältää suositusten keskeiset kohdat, laatimisperiaatteet ja mihin suosituksia käytetään. Englanninkielinen suositus löytyy osoitteessa www.norden.org/nnr. Kokonaisuus täydentyy syksyn aikana taustoittavia tekstejä ja perusteluita sisältävillä kappaleilla, minkä jälkeen Pohjoismainen ministerineuvosto hyväksyy suositukset. Sen jälkeen ne julkaistaan ensimmäistä kertaa myös sähköisenä ilmaispainoksena yllä olevassa osoitteessa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.