sANOMALEHDET - Google-haku - Google Chrome_2013-10-07_19-50-18

Suomen Tietotoimiston vaikea taloustilanne huolestuttaa sanomalehtiä. Maakuntalehdissä toivotaan, että Yleisradio auttaisi ja palaisi STT:n asiakkaaksi. Yleisradion vastaavan päätoimittajan mukaan Yleisradio ei enää tarvitse Suomen Tietotoimistoa.

Maakuntalehdet ovat huolissaan STT-Lehtikuvan isosta säästöohjelmasta. Yt-neuvottelut ovat alkaneet ja tavoitteena on säästää 2,1 miljoonaa euroa. Lehtien pelkona on, että säästöt heikentävät tietotoimiston palveluja. Yleisradiota toivotaan apuun.

Sanomalehti llkka kirjoitti sunnuntaina, että Yleisradion pitäisi palata täysipainoiseksi STT:n asiakkaaksi ja siten osa Yle-verosta voitaisiin suunnata tietotoimistolle.

– Suomalainen mediakenttä on tällä hetkellä tosi ison murroksen äärellä, muistuttaa Ilkan päätoimittaja Satu Takala.

– Yleisradiolla on tämä 500 miljoonaa euroa, minkä se saa verovaroin. Jos Yleisradio olisi STT:n asiakkaana, pottia pystyttäisiin jakamaan useammalle, Takala jatkaa.

“Yksi vaihtoehto”

Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan ja STT:n hallituksen puheenjohtajan, Tapio Sadeojan mielestä Takalan ehdotus on ”yksi hyvä vaihtoehto”.

– Paljon käydään keskusteluja. Tämäkin on vaihtoehto, joka keskusteluissa on ollut esillä.

– Se on täysin Yleisradion oma päätös, palaako se STT:n asiakkaaksi. Minusta STT:n elinvoimaisuus on välttämätöntä suomalaiselle medialle ja suomalaisen median moniarvoisuudelle. Tapio Sadeoja sanoo.

-Julkisen ja yksityisen palvelun välillä vallitsee tällä hetkellä epätasapaino. Toivottaisiin, että STT:n tukemisessa voisivat kaikki olla mukana, Tapio Sadeoja jatkaa.

“Emme tarvitse STT:a”

STT:n suurimmat omistajat ovat Sanoma News, Alma Media ja TS-Yhtymä.

Yleisradio luopui STT:n palveluista vuonna 2007 ja perusti oman uutistoimiston säästääkseen kustannuksissa. Paluu entiseen ei ole Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavan päätoimittajan, Atte Jääskeläisen mielestä oikea ratkaisu.

– Yle-vero on kerätty sitä varten, että tuotetaan Yleisradiossa julkista palvelua mahdollisimman tehokkaasti ja me emme varsinaisesti tarvitse  STT:a. Olen sitä mieltä, että jos Suomen Tietotoimistoa halutaan tukea, niin parempi tapa olisi tukea sitä suoraan, Atte Jääskeläinen toteaa.

Viime viikolla huolensa sanomalehtien tulevaisuudesta esitti joukko poliitikkoja. Kahdeksantoista kansanedustajaa kysyi jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, miten hallitus aikoo turvata suomalaisen sanomalehdistön ja sen työpaikat.

– Olemme valmiita keskustelemaan kaikista sellaisista vaihtoehdoista, joilla voidaan auttaa kotimaista mediaa selviytymään globaalista kriisistä. Se on vakava, todellinen ja etenkin globaali, ei Yleisradiosta johtuva, Atte Jääskeläinen muistuttaa.

– Se, että lehtien palstoilla tai poliitikkoihin vaikuttamalla yritetään rakentaa Yleisradiosta STT:n asiakas, ei ehkä ole paras tapa rakentaa luottamusta ja pohtia tulevaisuuden yhteistyömalleja, vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.